6.9 C
Mostar
Subota, 28 siječnja, 2023

Panel u Munchenu: Put BiH u EU ne ovisi samo o domaćim akterima, već i o potpori EU

Radiotelevizija Herceg-Bosne

„Usred Evrope, a tako daleko“ naziv je sesije koju su u Münchenu organizirali Europäische Akademie Bayern e.V., Fondacija za slobodu Friedrich Naumann i Fondacija Thomas Dehler, na kojoj se raspravljalo o aktualnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini nakon općih izbora održanih 2. listopada.

Na sesiji su govorili bivši ambasador Bosne i Hercegovine u Pakistanu, Afganistanu, Norveškoj i Islandu Nedim Makarević i omladinski aktivista i član German Marshall fonda SAD u BiH Samir Beharić.

Kako su naveli organizatori, složeni politički sustav zemlje proizašao je iz Daytonskog sporazuma iz 1995. godine, kojim je okončan krvavi rat, a zemlja ostala podijeljena na dva entiteta, Federaciju BiH i Republiku Srpsku.

Lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik, koji je bio inicijator odluke o odcjepljenju Republike Srpske 2021. godine, ponovno je pobijedio na prošlim izborima, ocijenjeno je na panelu.

Također je upozoreno da posljednjih nekoliko godina karakteriziraju rastuće napetosti zbog etničkih sukoba, kao i prijepora oko izbornog zakona i ustava, dok je istodobno Europska komisija potvrdila da je BiH napredovala u reformama i predložila državama članicama da toj zemlji dodijele status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.uniji.

U uvodnom izlaganju Makarević je pojasnio specifičan položaj Bosne i Hercegovine i njenu geostratešku važnost, te ukazao na povijesni aspekt interesa velikih sila za prostor Zapadnog Balkana, a posebno za Bosnu i Hercegovinu.

Vrijeme između dva svjetska rata i Balkanski ratovi upućuju na izravno uplitanje velikih sila u prostore BiH, dok tek završetkom Drugog svjetskog rata i formiranjem Jugoslavije pod vodstvom Josipa Broza i ranije okrunjenih Karađorđevića , jasno se vidjela geostrateška važnost ovih prostora za svjetske sile.

– Sve to vrijeme, a posebno početkom 20. stoljeća i sve do 1948. godine, kada je Josip Broz rekao Staljinu “ne”, Rusija je imala aspiracije prema prostoru bivše Jugoslavije, pa tako i BiH, iako im je glavni motiv bio izlaz na Jadransko more – podvukao je Makarević.

Posljednji događaji u Crnoj Gori ponovno otvaraju tu priču, a Dodikove proruske izjave ukazuju na opreznost takvih težnji. Dakle, scenarij koji se trenutno događa u Ukrajini možda i nije toliko opasan niti “živ” u Bosni i Hercegovini, kaže Makarević, ali tu potencijalnu mogućnost ne treba zanemariti.

– Zato Europska unija treba znati da je jedini ispravan potez u ovom trenutku da se Bosni i Hercegovini što prije da kandidatski status – jasno je naglasio Makarević.

Dodaje da je takav pristup još potrebniji zbog turbulentnih vremena, ujedno naglašavajući konkretnu ulogu Njemačke u političkom smislu u BiH iz perspektive moćnog saveznika koji može pomoći daljnju proceduru članstva u EU, ali i prema NATO-u.

Aktivist Samir Beharić osvrnuo se na protekle Opće izbore održane 2. listopada, te ukazao na nove političke okolnosti i kako one mogu utjecati na bosanskohercegovačko društvo.

Osvrnuo se i na dolazak novog bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisa Bećirovića, koji je ovaj put socijaldemokrata, te govorio o tome što se može očekivati ​​od njega, a što od druga dva člana Predsjedništva. , Željko Komšić (DF) i Željka Cvijanović (SNSD).

Također je istaknuo kako ulazak BiH u EU ne ovisi samo o domaćim akterima, već i o potpori same Europske unije na tom putu, jer smatra da je teško očekivati ​​da će BiH biti uspješno vođena prema EU. onih političara koji i simbolički i materijalno profitiraju od statusa quo koji godinama održavaju.

– To su često isti oni nacionalisti koje EU favorizira, vjeruje i od kojih očekuje da rade u interesu Bosne i Hercegovine. stanovništva, posebno mladih – zaključio je Beharić.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
779FollowersFollow
19,400SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
6.9 ° C
6.9 °
6.9 °
49 %
4.1kmh
75 %
Sub
7 °
Ned
7 °
Pon
8 °
Uto
7 °
Sri
9 °

NAJNOVIJE VIJESTI