Pehar: Najblaži slučajevi se mogu liječiti u kućnim uvjetima

Član Federalnog stožera civilne zaštite i direktor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar je u današnjem obraćanju kazao da su u kriznom planu pripravnosti i odgovora na epidemiju Covid-19 predvidjeli da se najblaži slučajevi mogu liječiti u kućnim uvjetima.

Sukladno tome, dodao je on, jedan značajan broj covid pozitivnih pacijenata se liječi na takav način. Samo oni najteži se liječe u bolničkim uvjetima.

-Kada govorimo o brojkama, rekli smo da je danas aktivno oko 576 pacijenata sa Covidom, 90 ih je na liječenju u bolnicama, još 30-tak ih se nalazi na liječenju u izolatorijima. Kada te brojke stavimo u račun, onda ispada da se oko 450 osoba liječi u kućnim uvjetima – kazao je Pehar, odgovarajući na novinarsko pitanje koliko se oboljelih od Covida-19 trenutno liječi kod kuće.

Upitan koliko je općina u Federaciji BiH u kojima još nije zabilježen niti jedan slučaj koronavirusa i zbog čega je, po njegovom mišljenju, to tako, Pehar je odgovorio da je evidentno da na prostoru Federacije BiH ima određen broj općina u kojima još uvijek nije zabilježen ni jedan pozitivan slučaj na Covid-19.

-Razloge zbog čega je to tako možemo u ovom trenutku nagađati, od veličine općine, neke male općine imaju mali broj stanovnika. Recimo općina Bosansko Grahovo, ili čitav niz općina koje imaju po nekoliko tisuća stanovnika, koje onda statistički imaju i manju vjerovatnost da se u njima pojavi pozitivan slučaj – kazao je Pehar.

Dodao je da i čitav niz drugih čimbenika utječe na ovu činjenicu, te da u ovom trenutku ne bi špekulirao o tome.

-Vrijeme će pokazati kad će se i u takvim slučajevima i hoće li se u takvim općinama pojaviti osobe pozitivne na koronavirus – naveo je Pehar.

Please follow and like us: