11.8 C
Mostar
Četvrtak, 22 travnja, 2021

Pehar: Od sutra nove mjere za stanovnike FBiH

Direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH Davor Pehar, koji je danas sudjelovao na izvanrednoj sjednici Vlade FBiH, a na kojoj je doneseno nekoliko zaključaka, rekao je kako je najvažnije da je formiran Ad Hoc tim za pregovore.

“Pred tim timom je stavljena vrlo teška i odgovorna zadaća. Nastojat ćemo stići do četvrtka na nju odgovoriti. Posao je izuzetno težak i složen, praćen čitavim nizom administrativnih poteškoća koje, nadamo se da ćemo uz pomoć Vlade i Ministarstva zdravstva i drugih struktura u Vladi, stići obaviti na prihvatljiv i zadovoljavajući način”, naveo je Pehar.

Kada bi prva cjepiva mogle stići u Federaciju? Nije mogao sa sigurnošću odgovoriti…

Kazao je da su obavili razgovore sa dobavljačima, a o ishodu će zavisiti i dinamika isporuke.

Strahuje li se od ovakvog načina nabave, posebno nakon afere Respiratori, upitan je premijer Novalić.

“Pitanje straha ne postoji samo u Federaciji već i u RS-u. Pitanje straha nije od afere ili pravosudnih tijela kako se pokušava predstaviti. Pitanje straha je od nepoznatog. U Austriji je preminula jedna osoba i sad se dobavljači pitaju što će biti kad se dogodi nešto tako. Hoće li njih procesirati za to”, istaknuo je Novalić.

Pehar je pojasnio i zašto nije razmotrena ponuda za Sputnik cjepiva.

“Taj dopis nije konzistentan. U tom dopisu bile su neke stvari koje nama nisu ulijevale sigurnost u tu priču, jer navođene su kontradiktorne stvari u smislu skladištenja cjepiva, a ni sama dokumentacija nije bila potpuna”, istaknuo je, osvrnuvši se i na donaciju AstraZeneca cjepiva iz Srbije:

“Cjepiva koje su stigle iz Srbije sutra idu na teren. Danas smo imali jednu kratku sjednicu i sutra i prekosutra Zavod za javno zdravstvo će izvršiti isporuku za svih 10 županija”.

Koja cjepiva će se prve nabavljati ovisi, istaknuo je Pehar, o dinamici koju će utvrditi na prvoj sjednici Ad Hoc tima.

“Pregovarat ćemo sa onima koji su na ovim prostorim. Pfizer ima predstavništvo, Krajina lijek ima za Sputnik V, a imamo i predstavništvo Sinofarma. To su prva tri proizvođača sa kojim ćemo razgovarati”, rekao je.

Što se tiče Kriznog stožera koji danas zasjeda i mogućih mogućih novih mjera istaknuo je:

“Možemo reći da smo nezadovoljni epidemiološkom situacijom u Federaciji, posebno u Sarajevu, Mostaru i Tuzli. U ovom trenutku dogovori o konačnim mjerama, prijedlozima i naredbama još traju, a sutra ćemo na stolu imati nove naredbe i preporuke”.

- Advertisement -

Povezani članci

Ostanite povezani

7,525FansLike
212FollowersFollow
8,060SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
oblačno
11.8 ° C
12 °
11.7 °
87 %
1.5kmh
90 %
Čet
12 °
Pet
16 °
Sub
18 °
Ned
21 °
Pon
20 °

NAJNOVIJE VIJESTI