21.6 C
Mostar
Srijeda, 22 ožujka, 2023

Poslodavci zadovoljni usvajanjem prijedloga izmjena Zakona o doprinosima

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH pozdravlja usvajanje Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o doprinosima u FBiH na današnjoj hitnoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

Usvojenim Prijedlogom zakona omogućena je izmjena propisanih uvjeta za primjenu preferencijalne osnovice za obračun doprinosa za radnike u rudnicima uglja, tekstilnoj, kožnoj i industriji obuće te niskoakumulacijskim djelatnostima tradicionalnih, starih zanata.

Ovim izmjenama ostavlja se mogućnost isplate većeg iznosa plata radnicima u ovim granama, sa sadašnjeg iznosa u visini najniže plate na iznos od 85 posto prosječne neto plate, a ujedno se usklađuje iznos preferencijalne mjesečne osnovice za obračun doprinosa za ove radnike. Kako je ovo pravo važećim Zakonom do doprinosima isteklo sa 31.12.2022.godine, danas usvojenim zakonom je rok za primjenu ovih preferencijalnih povlastica, produžen do donošenja novog zakona, priopćeno je iz Udruženja poslodavaca u FBiH.

Prijedlog izmjena Zakona je usvojen na osnovu inicijative Udruženje poslodavaca u FBiH u okviru prioritetnih aktivnosti UPFBiH, koje su predstavljene i kroz dokument “Šta poslodavci očekuju od vlasti”.

Ove mjere u interesu su radnika, države i poslodavaca, jer omogućavaju povećanje plata u navedenim proizvodnim granama, a time i povećanje potrošnje, punjenje proračuna i izvanproračunskih fondova.

Udruženje poslodavaca u FBiH zahvaljuje se na razumjevanju i gotovo jednoglasnoj potpori kako Vlade FBiH i sindikata tako i zastupnika u Zastupničkom domu PFBiH i očekuje da će se već na sutrašnjoj sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH Prijedlog izmjena Zakona naći na dnevnom redu zasjedanja i usvojiti u istovjetnom tekstu kao i u Zastupničkom domu.

Udruženje najavljuje nastavak aktivnosti na unaprijeđenju poslovnog okruženja, pa time i unaprijeđenju propisa vezanih za doprinose i porez na dohodak, povećanje plata radnicima i osiguranje boljeg standarda stanovnika u FBiH, navodi se u priopćenju. 

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
820FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
21.6 ° C
21.9 °
21.6 °
24 %
6.3kmh
20 %
Sri
21 °
Čet
20 °
Pet
19 °
Sub
17 °
Ned
18 °

NAJNOVIJE VIJESTI