15 C
Mostar
Subota, 15 svibnja, 2021

Potpisan kolektivni ugovor za poštansku djelatnost u FBiH

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić danas je, uime Vlade FBiH, u Sarajevu potpisao Granski kolektivni ugovor za područje djelatnosti poštanskog prometa s predsjednikom granskog reprezentativnog sindikata BH Pošte Eldinom Šabanovićem.

Lasić je nakon potpisivanja rekao da je Granski kolektivni ugovor usklađen sa Zakonom o radu i da predstavlja značajno unapređenje u odnosu na prethodni.

  • Kao osnova za pregovore je poslužio tekst kolektivnog ugovora koji je trenutno bio u primjeni, uz izmjene za pojedine kategorije radnika, kao što su roditelji djece sa smetnjama u razvoju, demobilizirani branitelji, te radnici podvrgnuti transplantaciji organa, kao i određena usklađivanja s odredbama Zakona o radu Federacije BiH. Ovaj kolektivni ugovor je potpisan na period od dvije godine i njime se uređuju ključna prava i obaveze za više od 3.100 uposlenih u poduzećima BH Pošta Sarajevo i Hrvatska pošta Mostar – rekao je Lasić

Zbog isteka roka na koji je zaključen Kolektivni ugovor iz 2018., Vlada Federacije BiH i Sindikat BH Pošte su 10. kolovoza 2020. potpisali ugovor u istovjetnom tekstu s primjenom do kraja ožujka 2021., čime je omogućeno da se pregovarački proces odvija tijekom važenja kolektivnog ugovora.

Pregovarački timovi su 2. ožujka 2021. usuglasili prijedlog novog Granskog kolektivnog ugovora, a svoju suglasnost dale su uprave JP BH Pošta d.o.o. Sarajevo i Hrvatska pošta d.o.o. Mostar, kao i reprezentativni sindikat BH Pošte.

Vlada FBiH je na prijedlog Federalnog ministarstva prometa i komunikacija na svojoj 263. sjednici dala suglasnost i ovlastila ministra Lasića za potpisivanje tog kolektivnog ugovora uime Vlade, priopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,726FansLike
224FollowersFollow
8,320SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
15 ° C
15 °
15 °
88 %
1.5kmh
75 %
Sub
16 °
Ned
19 °
Pon
22 °
Uto
23 °
Sri
16 °

NAJNOVIJE VIJESTI