17.9 C
Mostar
Srijeda, 22 ožujka, 2023

Potrošačka košarica skuplja 630 KM

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Sindikalna potrošačka košarica koju je Savez samostalnih sindikata BiH izračunao za studeni 2022. godine iznosi 2986,85 KM, piše Večernji list BiH. Prosječna plaća isplaćena u Federaciji BiH za rujan 2022. iznosila je 1140 KM (posljednji podatak koji je objavio Federalni zavod za statistiku), a minimalna plaća, prema odluci Vlade FBiH, je 543 KM te je pokrivenost sindikalne potrošačke košarice prosječnom plaćom 38,17 posto, a minimalnom plaćom tek 18,18 posto.

Samo za hranu četveročlana obitelj prošlog je mjeseca trebala izdvojiti 1283,46 KM, iznos koji je veći od prosječne plaće i koji veliki broj obitelji nema na raspolaganju. Inflacija je u Bosni i Hercegovini premašila 17 posto. Veću stopu inflacije od Bosne i Hercegovine u regiji ima samo Sjeverna Makedonija. 

U našoj su zemlji u odnosu na zemlje regije najskuplji brašno i maslac, po cijeni ulja i šećera smo iza Slovenije, a po cijeni mlijeka iza Srbije i Slovenije. Kao posljedica učestalih poskupljenja pojavile su se krađe u trgovinama, uglavnom mliječnih i suhomesnatih proizvoda. Zbog galopirajuće inflacije u Bosni i Hercegovini građani se hrane sve slabije i u trendu su odricanja od kupnje uobičajenih namirnica. Cijene hrane u listopadu su bile veće za 26 posto, režijski troškovi za 23 posto. Najviše su porasle cijene ugljena, peleta i drva – za 49 posto, kao i mlijeka, mliječnih proizvoda i jaja – za gotovo 40 posto. 

Otkupna cijena mlijeka je marku i sedam feninga, a u trgovinama se prodaje po gotovo tri marke. – Službene statistike o inflaciji daleko su od stvarnih. Većina prehrambenih artikala poskupjela je 100 posto. Možda nisu poskupjele jahte i slična luksuzna roba, ali mi od toga nemamo ništa. Za luksuz ni prije krize nismo imali – kažu građani. Najviše ih frustrira izostanak adekvatne reakcije vlasti. 

Ekonomski stručnjaci ističu kako je Bosna i Hercegovina jedina zemlja u regiji koja nije reagirala na inflaciju ni donijela mjere za ublažavanje posljedica ekonomske krize. Vlada potpuna odsutnost zanimanja za život građana. – Nema nikakvog programa, inflacija je izvan kontrole i Vlada tu može djelovati, ima široku lepezu, područje fiskalne politike, kao što je subvencioniranje gospodarskih subjekata i građana jer se značajna sredstva slivaju u UNO – smatra profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Aziz Šunje.

Inflacija posljednjih mjeseci potresa cijelu Europu. Sve više Europljana sve teže spaja kraj s krajem zbog rasta cijena koje im nagrizaju primanja, pokazalo je izvješće europskog statističkog ureda. Udio građana koji teško pokrivaju osnovne troškove porastao je u drugom tromjesečju u odnosu na prethodna tri mjeseca u osam od 10 zemalja EU-a obuhvaćenih istraživanjem, navodi Eurostat. Smanjen je samo u Sloveniji i Finskoj. Podatke su Eurostatu dostavile Belgija, Bugarska, Irska, Francuska, Italija, Luksemburg, Austrija, Slovenija, Slovačka i Finska. 

Kod nas sličnu statistiku nitko i ne vodi, a da jest, zasigurno bi šokirala cijeli svijet s obzirom na to da su za mjesečne troškove obitelji potrebne tri prosječne plaće. Koliko je težak život građana BiH, najbolje pokazuje podatak da je potrošačka košarica za četveročlanu obitelj u BiH od siječnja do studenoga ove godine skuplja za 629,85 KM. Prema izračunu Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSSBiH), potrošačka košarica u siječnju ove godine iznosila je 2357 KM, dok se u studenome taj iznos popeo na 2986,85 KM. Bitno je naglasiti kako se prilikom izračuna u obzir ne uzimaju kreditna zaduženja građana, kao ni troškovi najma stambenog prostora za one koji nemaju riješeno stambeno pitanje. Ipak, na pomoć vlasti građani više i ne računaju. 

Cijene osnovnih životnih namirnica nisu limitirane, cijene benzina nisu limitirane, a vlast sve to pravda time da tržište diktira cijene. – prenosi Večernji.ba

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
820FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
17.9 ° C
17.9 °
17.9 °
32 %
1kmh
0 %
Sri
16 °
Čet
20 °
Pet
20 °
Sub
18 °
Ned
17 °

NAJNOVIJE VIJESTI