12 C
Mostar
Ponedjeljak, 3 listopada, 2022

Preminula Lidija Topić

Jedna od najistaknutijih bh. diplomatkinja Lidija Topić-Bouwen preminula je u 55. godini. Borila se s opakom bolesti i izgubila životnu bitku unatoč velikom optimizmu koji je pokazivala do zadnjeg dana, piše Večernji list BiH.

Bila je prepoznatljiva po iskrenom i velikom osmijehu kojim je plijenila pozornost gdje god bi pregovarala uime svoje države i za njezin napredak, posebice prema Europskoj uniji, na čemu je jako puno radila i doprinijela. Živjela je prije rata u Sarajevu, u ratu u Zagrebu pa se vratila u glavni grad BiH, a posljednje godine provela je u Bruxellesu, angažirana u međunarodnim organizacijama. Bila je viša savjetnica u Vijeću za regionalnu suradnju. Njezin posljednji diplomatski angažman bio je upravo kao šefice Misije BiH pri Europskoj uniji u Bruxellesu.

Ime Lidije Topić, a napose njezin rad bili su prepoznati i cijenjeni u vanjskoj politici. Bila je veleposlanica BiH u Kraljevini Belgiji, zamjenica ministra vanjskih poslova BiH od 2002. do 2005., kada je ministar vanjskih poslova BiH bio Mladen Ivanić, radila je u UNHCR-u, Europskom političkom centru, Stalnoj misiji BiH pri UN-u u New Yorku… Lidiju sam osobno poznavala, u rujnu prošle godine bile smo zajedno na jednom druženju. Zajednički prijatelj okupio nas je u Širokom Brijegu u povodu izlaska nove knjige. Bila je vesela, izgledala lijepo, činila se puna elana i života.

Posljednjih mjeseci borila se s opakom bolesti, i to baš onako kako je živjela. Samozatajno, nije htjela da se o njezinoj bolesti priča, da njome opterećuje druge… Ona i njezina uža obitelj najteže trenutke proveli su zajedno. Rođena je 14. travnja 1967. u Sarajevu, završila je Prvu gimnaziju, zatim studirala na Univerzitetu u Sarajevu, završila Akademiju likovnih umjetnosti sa zvanjem kipara. Zanimljivo je kako je umjetnost bila i ostala njezina prva ljubav. Do rata je izlagala samostalno i u skupnim izložbama, a bila je članica Udruge likovnih umjetnika BiH te dobitnica nagrada za svoje radove. Školovala se i na Sveučilištu Columbia u SAD-u, gdje je studirala ljudska prava, usavršavala se i na ULB-u u Bruxellesu. Obitelj joj je podrijetlom iz Širokog Brijega za koji je i sama bila vezana. Rado je dolazila u Hercegovinu. Iza Lidije Topić ostali su suprug Patrick Bouwen i sin Filip.

spot_img

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
704FollowersFollow
17,600SubscribersSubscribe
spot_img
spot_img

VRIJEME

Mostar
vedro
12 ° C
12 °
12 °
80 %
3.2kmh
0 %
Pon
12 °
Uto
20 °
Sri
23 °
Čet
24 °
Pet
25 °

NAJNOVIJE VIJESTI