12 C
Mostar
Ponedjeljak, 3 listopada, 2022

Proširena prava osiguranika: ZZO HNŽ financira nabavu invalidskih kolica iznosom od 3000 KM

Upravno vijeće Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ održalo je telefonsku sjednicu. Na održanoj sjednici članovi Vijeća razmatrali su i usvojili Odluku o visini sudjelovanja Zavoda u troškovima nabave ortopedskih i drugih pomagala koja se mogu propisivati u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja. Usvojena Odluka će se primjenjivati od ponedjeljka, 08.08.2022. godine.

Temeljem inicijative udruga osiguranika korisnika ortopedskih i drugih pomagala, liječnika specijalista, te analizom Liste ortopedskih i drugih pomagala od strane Stručne službe Zavoda, Stručna služba Zavoda uputila je prijedlog Odluke o obujmu prava na korištenje ortopedskih i drugih pomagala koja se mogu propisivati u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja Vladi HNŽ na usvajanje. Vlada HNŽ donijela je predloženu Odluku, a temeljem iste Stručna služba Zavoda izradila je prijedlog nove Odluke o visini sudjelovanja Zavoda u troškovima nabave ortopedskih i drugih pomagala koja se mogu propisivati u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja.

Cijeneći potrebe osiguranika, u suradnji s Udruženjem/Udrugom paraplegičara i oboljelih od dječje paralize „Marko Ravlić“, na Listu pomagala uvrštena su „aktivna invalidska kolica na
mehanički pogon“, a visina sudjelovanja Zavoda u nabavi istih iznosi 3.000 KM. Također, povećano je sudjelovanje Zavoda za nabavu antidekubitalnog jastuka za invalidska kolica s
ranijih 350 KM na 700 KM, te su na Listu ortopedskih i drugih pomagala uvrštene gume za invalidska kolica (jedan par). Visina sudjelovanja Zavoda za nabavu guma za invalidska kolica iznosi 100 KM.

U cilju povećanja prava osiguranika koji imaju poteškoće u vezi sa sluhom, u suradnji s Udrugom „Pužnica“, ugradnja kohlearnog implantata na teret sredstava Zavoda omogućena je osobama starosne dobi od jedne do 18 godina života (ranijom odlukom ovo pravo imala su samo djeca do navršenih sedam godina života. Također, pravo na baterije za kohlearni implantat, izmjenom odluke, ostvaruju svi osiguranici korisnici kohlearnog implantata. Ranijom odlukom pravo na isti imali su samo osiguranici do 26 godina starosti, neuposlene osobe koje su prijavljen za Zavod za zapošljavanje i članovi obitelji neuposlenih.

Temeljem inicijative liječnika specijalista vaskularne kirurgije, a u cilju manjeg postoperativnog mortaliteta i morbiditeta na Listu pomagala uvrštena su pomagala „Evar“ i „Tevar“. Predviđeno sudjelovanja Zavoda za ova pomagala je 50% cijene pomagala, a najviše do iznosa od 13.000 KM.

„ Sredstva koja Zavod izdvaja za druga prava osiguranika u što spadaju prava na ortopedska i druga pomagala, financiranje lijekova s liste lijekova, liječenje izvan županije, naknadu plaće za vrijeme privremene spriječenosti za rad i putne troškove, godinama unatrag, znatno su niža u odnosu na ostale županije. Proteklih godina, za ova prava Zavod je izdvajao nešto manje od 14% ukupnih sredstava kojim raspolaže dok su ostali županijski zavodi izdvajali i do 27% sredstava kojim raspolažu. Sada izdvajamo oko 16% ukupnih sredstava za navedena prava osiguranika. Želja nam je i cilj nastaviti ovaj pozitivan trend, odnosno nastaviti izdvajati više sredstava u ove svrhe“ kazao je direktor Zavoda, Rade Bošnjak.

Za realizaciju proširene Liste polagala i usvojene Odluke o visini sudjelovanja Zavoda u troškovima nabave ortopedskih i drugih pomagala koja se mogu propisivati u okviru obveznog zdravstvenog osiguranja potrebno je dodatnih 400.000 KM, a ukupno potrebna sredstva za 2022. godinu iznose 3.450.000 KM. Potrebna sredstva Zavod je osigurao Rebalansom Financijskog plana za 2022. godinu.

spot_img

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
704FollowersFollow
17,600SubscribersSubscribe
spot_img
spot_img

VRIJEME

Mostar
vedro
12 ° C
12 °
12 °
80 %
3.2kmh
0 %
Pon
12 °
Uto
20 °
Sri
23 °
Čet
24 °
Pet
25 °

NAJNOVIJE VIJESTI