Pucali na Križ kod Dervente, Međureligijsko vijeće traži da se počinitelji otkriju što prije

Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini osuđuje vandalski čin napada na križ u Bišnji kod Dervente.

Prema informaciji Katoličke tiskovne agencije nepoznati počinitelji su iz vatrenoga oružja pogodili s tri hica Kristovo tijelo na križu u Bišnji, nedaleko od Dervente. To su, 18. srpnja 2020. primijetili mjesni župnik vlč. Marko Slišković i nekolicina vjernika koji su se okupili na blagoslov polja. Prema riječima župnika više od 110 godina star tzv. “Didov križ” pogođen je na tri mjesta malokalibarskim oružjem.

-Ne zna se točno kada se nemili događaj mogao zbiti jer se raspelo nalazi 100-tinjak metara udaljeno od kapelice i nije vidljivo sa ceste te mjesni župnik u redovitom obilasku župe to do sada nije primijetio. Također je istaknuo kako je ovo uznemirilo malobrojne preostale vjernike u Derventi – priopćeno je iz MRV-a BiH.

Iz MRV-a podsjećaju kako je ovo već drugi zabilježeni slučaj napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za crkve i vjerske zajednice u posljednih nekoliko dana, nakon nekoliko mjeseci u kojima takvih napada nije bilo.

-Najoštrije osuđujemo ovaj vandalski čin, izražavajući zabrinutost zbog učestalosti napada na imovinu crkava i vjerskih zajednica kao i svoju solidarnost sa povratničkom katoličkom zajednicom u Derventi, u nadi i vjeri da će istraga rezultirati otkrivanjem počinioca ovog napada. Od policijskih organa očekujemo da predmetu pristupe sa posebnim senzibilitetom jer se radi o napadu na manjinsku, povratničku zajednicu, a da se počinioci ovog divljačkog akta čim prije pronađu i u skladu sa zakonima najoštrije kazne. Pozivamo lokalne organe vlasti ali i druge društvene čimbenike da javno osude ovaj napad kako bismo svi zajedno javnosti poručili da su ovakva nedjela neprihvatljiva u našem društvu – poručili su iz MRV-a BiH.

Please follow and like us: