Reakcija Gradskog odbora HDZ-a BiH na Inzkovo izvješće UN-u: Pa čija su to ranija neustavna i diskriminirajuća izborna pravila zbog kojih Mostar i Mostarci nemaju izbore već više od desetljeća??

-Visoki predstavnik za BiH, gospodin Valentin Inzko, u svom 57. izvješću Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda, između ostalog kaže kako “nije postojao nikakav istinski politički dijalog da bi se riješila situacija vezana za grad Mostar, gdje se nisu održali lokalni izbori više od deset godina”. Gradski odbor HDZ-a BiH Mostar, u ovoj specifičnoj temi na čelu sa svojim Pregovaračkim timom, dužan je reagirati na ovakve paušalne navode. Poštujući OHR kao međunarodnu instituciju čiji karakter bi se morao očitovati u njihovom aktivnom angažmanu na očuvanju mira i vladavini prava u samostalno održivoj Bosni i Hercegovini, neugodno smo iznenađeni izjavama visokoga predstavnika, koje odaju dojam da uopće ne raspolaže pravim informacijama ili ih pak crpi iz samo jednog izvora – priopćili su iz Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar.

-Stoga smo dužni apelirati na nepristranost gospodina Inzka jer imamo pravo očekivati da poštuje karakter institucije koju predstavlja i na čiju smo pomoć i objektivnost, očito naivno, svo ovo vrijeme računali.

Proteklih godina apsolutni prioritet GO HDZ-a BiH Mostar bio je riješiti pitanje izbora u Gradu. Osim što smo u mukotrpnim pregovorima sa svim relevantnim političkim sugovornicima uspjeli pronaći politički kompromis o dva modela po kojima bi se izbori u Mostaru mogli održati, jednako tako smo uložili i sve napore da isti u potpunosti implementiraju Odluku Ustavnoga suda BiH kojom su dotadašnja nametnuta izborna pravila za Mostar prestala postojati. Rezultat pregovora je svima dobro poznat, bili su to takozvani modeli A i B, kao izvorno domaće rješenje, dogovoreno s puno pažnje za svaku od uključenih strana u mostarskoj Gradskoj vijećnici, a ono jedino što je preostalo bilo je odlučiti se za jedan od tih modela tamo gdje je to jedino i moguće, u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu.

Međutim, GO HDZ-a BiH Mostar nije bio sam “za stolom”, ali je očito bio jedan od rijetkih kojemu su upravo izbori u Mostaru bili kategorički imperativ i predstavljali civilizacijsko pitanje. Kroz ovaj pregovarački period činili smo brojne ustupke, izlazili iz okvira vlastitih interesa, poticali na dijalog i to baš kako gospodin Inzko kaže poticali na istinski politički dijalog, tražili konsenzuse, zadovoljili sve odredbe Odluke Ustavnoga suda, pronašli model koji nikoga ne diskriminira, pa se naposlijetku s razlogom pitamo je li naša uloga u cijelom tom procesu bila nebitna iz perspektive gospodina Inzka? Dolazimo li u paradoksalnu poziciju gdje su naši napori apstraktni, a tuđe opstrukcije su vrednovane – zaključeno je u priopćenju za javnost.

Please follow and like us: