11.8 C
Mostar
Subota, 27 studenoga, 2021

Schmidt: Ako želite biti dio EU morate poštovati europske direktive

Novi visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt poručio je danas da oni koji žele biti dio EU moraju poštovati europske direktive.

Na svojoj nastupnoj konferenciji za medije u Sarajevu Schmidt je iskazao podršku BiH na putu europskih integracija.

-Ono što ja i međunarodna zajednica želimo od Bosne i Hercegovine je ništa posebno. Želimo da pomognemo BiH da bude normalna zemlja, pouzdan partner u zajednici država i da joj pomognemo u europskoj integraciji – kazao je Schmidt.

Naveo je kako ponekad ima dojam da se previše vremena troši na prošlost, na izgradnju narativa o dramatičnoj prošlosti. Istaknuo je kako je potrebno shvatiti kako spriječiti da se ne ponove događaji iz prošlost, napominjući da to ne treba biti prepreka da se gleda u budućnost.

Schmidt je rekao kako svaki ratni zločin mora biti procesuiran i da se ne može govoriti o kolektivnoj odgovornosti naroda.

Naglasio je kako je potrebna pažnja na rješavanju hitnih pitanja, a jedno od njih je egzodus mladih ljudi. Schmidt je rekao kako često čuje da mladi iz BiH idu u strane zemlje dodajući da je to dobro u smislu da imate razmjenu, ali ljudi trebaju i da se vrate. Vratit će se onda, kako je kazao Schmidt, kada ovdje vide opciju za život.

Schmidt je rekao kako ima puno stvari na kojima je potrebno raditi, te da će svoje političko iskustvo i instrumente koje ima kao visoki predstavnik iskoristiti za bolju budućnost zemlje.

Također je naglasio važnost regionalne suradnje i ekonomije. Dodao je da je američki predsjednik Joe Biden dobro poznaje situaciju na zapadnom Balkanu i zahvalio mu što su se SAD vratile na balkansku političku scenu.

-Moja ponuda svima u BiH je, sve dok postoje molbe, zahtjevi da razgovaramo, ja ću biti spreman. Važno je unaprijediti suradnju, jačati zajedništvo – istaknuo je Schmidt.

Dodao je da su bonske ovlasti tu i da ih može koristiti.

-Smatram da je uvijek bolje da odgovorne osobe same odlučuju o svojim pitanjima. Postoje određena ograničenja, to je crvena linija, posebno kada govorimo o teritorijalnom integritetu države. To bi bila stavka gdje bi bonske ovlasti mogle da se koriste, a ostale stvari ćemo vidjeti u budućnosti – rekao je Schmidt.

Povezani članci

Ostanite povezani

11,589FansLike
332FollowersFollow
11,400SubscribersSubscribe
spot_img

VRIJEME

Mostar
oblačno
11.8 ° C
11.8 °
11.8 °
88 %
7.2kmh
100 %
Sub
13 °
Ned
12 °
Pon
9 °
Uto
6 °
Sri
2 °

NAJNOVIJE VIJESTI