13.9 C
Mostar
Četvrtak, 2 prosinca, 2021

Sindikat policije podržao ministra Bevandu: Ranije su nas ignorirali, s Bevandom smo izgradili dijalog

Nakon što je ministar Slađan Bevanda poručio kako se raduje davanju iskaza zbog navodne anonimne prijave tužiteljstvima zbog sumnje u legalnog isplate plaće, danas se priopćenjem oglasio i Sindikat policajaca u HNŽ-u.

Navodna krivična prijava protiv ministra MUP-a HNŽ podnesena je jer je „nezakonito primao plaću po osnovu Kolektivnog ugovora između Vlade HNŽ i Sindikata policije“.

-Kako je Sindikat policije kao kreator i potpisnik ovog Kolektivnog ugovora dužan da se brine za pravilnu primjenu i izvršenje njegovih odredbi, u cilju istinitog informiranja javnosti dužni smo istaći da su odredbe Kolektivnog ugovora u smislu kategorija zaposlenika na koje se isti odnosi veoma jasne i precizne. Ne želeći da prejudiciramo bilo čiji krivicu ili nevinost, nadležnim institucijama ostavljamo da utvrde sve činjenice vezano za ovu problematiku – navodi se na početku priopćenja.

-Motivirani ljudskom stranom dužni smo istaći sljedeće:

-Nakon dugogodišnjeg ignorantskog odnosa prethodnih ministara unutarnjih poslova dolaskom gosp. Slađana Bevande na ministarsku poziciju vremenom smo izgradili jako korektan socijalni dijalog, koji je rezultirao poboljšanjem materijalnog i radno-pravnog statusa policijskih službenika i državnih službenika i namještenika u MUP-u HNŽ,

-Prema informacijama koje smo dobili od članova našeg pregovaračkog tima zaduženog za izradu Kolektivnog ugovora, isti su tijekom cijelih pregovora nailazili na veliko razumijevanje članova pregovaračkog tima Vlade HNŽ i niti jednom nisu bili pod bilo kakvim pritiskom da se u korištenje prava definiranih Kolektivnim ugovorom uvede bilo koji zaposlenik kojem to pravo ne pripada,

-Kada govorimo o neisplatama dugovanja po izvršnim sudskim odlukama dužni smo istaći da je navedena problematika bila dio svih službenih i neslužbenih sastanaka sa ministrima unutarnjih poslova i financija, te da su isti uvijek korektno pred ostatkom Vlade zastupali dogovorena rješenja, koja su zbog procedura usvajanja odluka Vlade HNŽ kao kolektivnog organa, samo djelomično provedena.

Javnost je već dovoljno upoznata sa svim problemima vezanim za nedostatak policijskih službenika, nemogućnost njihovog unapređenja, dugogodišnje nepostojanje komesara policije i Policijskog odbora, kao i tijela nužnih za neometano funkcioniranje Uprave policije i MUP-a HNŽ u cjelini, o čemu smo, također, bezbroj puta raspravljali sa resornim ministrom sa kojim smo i u tom segmentu postigli visok stupanj suglasnosti. Sa žaljenjem zaključujemo da do sada na tom polju nije bilo velikog uspjeha jer je za rješenje navedenih problema potrebno zajedničko djelovanje institucija zakonodavne i izvršne vlasti u našoj Županiji – navodi se u priopćenju, te poziva institucije da što prije riješe navedene probleme.

Povezani članci

Ostanite povezani

11,589FansLike
336FollowersFollow
11,600SubscribersSubscribe
spot_img

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
13.9 ° C
13.9 °
11.8 °
76 %
6.7kmh
75 %
Čet
14 °
Pet
11 °
Sub
8 °
Ned
11 °
Pon
8 °

NAJNOVIJE VIJESTI