-1 C
Mostar
Ponedjeljak, 8 ožujka, 2021

Sindikat traži mjere zaštite zdravlja državnih službenika u FBiH

Sindikat državnih službenika i namještenika u tijelima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH pozvao je premijera Federacije BiH Fadila Novalića da, u okviru svojih nadležnosti, poduzme sve aktivnosti u cilju zaštite zdravlja i života uposlenika državne službe na području Federacije BiH.

-Posebno se odnosi na pojavu i širenje koronavirusa u našoj državi, koji je odnedavno i globalni zdravstveni problem. Tražili smo da se odrede posebne mjere zdravstvene zaštite unutar institucija s posebnim akcentom na već planirane manifestacije, konferencije i slična grupna okupljanja, kao i dolaske stranih izaslanstava u institucije državne službe, te da premijer u okviru svojih nadležnosti koordinira aktivnostima između vlada županija – navodi se.

U priopćenju za javnost podsjećaju na zakonske obveze poslodavaca i uposlenika, u skladu s odredbama Zakona o radu, Zakona o zaštiti na radu, Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Kolektivnim ugovorom za službenike tijela uprave i sudske vlasti u FBiH.

-Poslodavci su dužni poduzeti sve aktivnosti, u okviru svojih nadležnosti, s ciljem prevencije, zaštite života i zdravlja radnika na području Federacije BiH. Uposlenici državne službe dužni su odgovorno se ponašati prema svom zdravlju, poduzimati mjere predostrožnosti i pridržavati se uputa nadležnih zdravstvenih institucija – priopćeno je iz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u tijelima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,323FansLike
85FollowersFollow
6,850SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
-1 ° C
-1 °
-1 °
86 %
0.5kmh
0 %
Pon
12 °
Uto
11 °
Sri
12 °
Čet
13 °
Pet
14 °

NAJNOVIJE VIJESTI