2.9 C
Mostar
Nedjelja, 5 veljače, 2023

Službenici katastra iz Brčkog osuđeni na godinu i pol dana zatvora

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Tužiteljstvo Brčko distrikta BiH okončalo je postupak protiv Radenka Nikolića (64) i Mire Čanak (56), optuženih da su 2014. godine propustima u naplati katastarskih naknada zloupotrijebili položaj u Odjelu za javni registar Vlade Brčko distrikta BiH.

Dalje se navodi kako je Tužiteljstvo Distrikta procesuralo Nikolića jer je u postupku uplanjenja građevinskih objekata pokrenutom po zahtjevu HAS COMERC propustio poduzeti radnje nadzora nad radom podređene Čanak, u dijelu primjene propisa o visini naknade za korištenje podataka i vršenje usluga premjera i katastra nepokretnosti.

Kako stoji u optužnici, Čanak nije postupila u skladu s obvezom da vodi računa o plaćanju naknada za izvršene geodetske usluge, nego je i pored manje plaćene novčane naknade od propisane, obavila službene radnje uplanjenja dva objekata, poslovne zgrade u gospodarstvu površine od 2664 četvornih metara i trafostanice u površini od 7 četvornih metara.

Propuštanjem svojih službenih dužnosti, oboje su prouzrokovali štetu Distriktu u iznosu od 13.170 maraka za koji iznos su HAS COMERC d.o.o. Brčko pribavili imovinsku korist.

“Po okončanju istrage otvorene po prijavi nezakonitosti u vladinom Odjelu za javni registar, Tužiteljstvo je optužilo Nikolića i Čanak za kazneno djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja. Tijekom glavnog pretresa pred Osnovnim sudom, Tužiteljstvo je dokazalo optužbe protiv njih, pa su oboje u prvostupanjskom postupku osuđeni na po godinu zatvora. U nastavku postupka, Apelacijski sud distrikta Brčko odbio je žalbu obrane Nikolića, dok je s druge strane uvažio žalbu branioca Mire Čanak smanjivši joj kaznu na šest mjeseci zatvora”, ističe se u priopćenju.

Pravosnažnom osudom za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja oni su, pored izrečenih kazni za to kazneno djelo, dužni distriktu Brčko solidarno nadoknaditi pričinjenu štetu u iznosu od 13.170 maraka.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
779FollowersFollow
19,500SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
2.9 ° C
2.9 °
2.9 °
30 %
11.3kmh
20 %
Ned
3 °
Pon
1 °
Uto
3 °
Sri
4 °
Čet
5 °

NAJNOVIJE VIJESTI