4.2 C
Mostar
Ponedjeljak, 17 siječnja, 2022

SPLIT: MEĐUNARODNA KONFERENCIJA O IPA III

„Suradnja hercegovačkih i susjednih im županija u Republici Hrvatskoj duga je i uspješna, ali ona posljednjih nekoliko godina ima i jednu bitnu novu dimenziju – novi snažniji zamah, zahvaljujući prije svih poštovanoj europskoj zastupnici gđi Željani Zovko koja traži načine da svoju rodnu Hercegovinu još snažnije približi višestruko joj srodnom dalmatinskom prostoru“, kazao je dr. sc. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije u svom obraćanju na danas održanoj Međunarodnoj konferenciji IPA III „Sredstvo za povezivanje ljudi unatoč granicama“ u Splitu.

Govoreći o zajedničkim naporima na provedbi projekata koji omogućavaju sigurniju, stabilniju i prosperitetniju sutrašnjicu, predsjednik Herceg je istaknuo:

„HNŽ se kroz proteklih nekoliko godina etablirao kao poželjan i pouzdan partner u organizacijama koje promoviraju suradnju europskih regija. Članica smo – utemeljiteljica Jadransko-jonske euroregije i kontinuirano aktivno doprinosimo radu i ostvarivanju zacrtanih ciljeva toga bitnog tijela.

Zahvaljujući takvom opredjeljenju, uspješno smo realizirali više prekograničnih projekata u različitim područjima djelovanja – infrastrukturi, obrazovanju, poljoprivredi, gospodarstvu. Ilustracije radi, izdvojit ću samo provedeni prekogranični projekt PESCAR (Pesticide Control and Reduction), usmjeren na zaštitu okoliša od pesticida kao jednoga od najagresivnijih zagađivača prirode, u čemu je partner bilo naše Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, na čelu s ovdje nazočnim ministrom Donkom Jovićem.

Neupitno je naše opredjeljenje da i dalje surađujemo i zajednički pripremamo i realiziramo prekogranične projekte, što poimam i kao jednu od najsnažnijih potvrda predanosti Vlade HNŽ-a, i mene kao njezina prvog čovjeka, europskom putu Bosne i Hercegovine.

Naravno, za provedbu zacrtanih projekata, osobito onih složenijih, potrebno je znanje, potrebni su i snažni ljudski kapaciteti i značajna sredstva. Zato nam i jest iznimno bitna financijska potpora za nužne reforme i daljnja ulaganja u infrastrukturu, okoliš, digitalizaciju i povezanost dobiti kroz IPA III.

Koristim prigodu kazati i kako je potrebno da se, uz postojeće programe Europske unije u kojima BiH sudjeluje, poput Erasmus Plus projekta, Horizonta 2020 i drugih, uključimo i u druge programe koji otvaraju brojne mogućnosti i perspektive“, zaključio je predsjednik Herceg još jednom naglasivši kako vjeruje u daljnju snažnu potporu prijatelja i zagovaratelja, u čemu svakako prednjači Republika Hrvatska, kako bismo, na što kvalitetniji način, iskoristili ono što nam je na raspolaganju te osnažili stabilnost i prosperitet BiH, ali i cijele regije.

Inače, na Konferenciji su, između ostalih, sudjelovali i: Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica Odbora za vanjske poslove, te suizvjestiteljica za pretpristupni instrument IPA III i Stella Arneri, ravnateljica Uprave za europsku teritorijalnu suradnju, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije RH.

Povezani članci

Ostanite povezani

11,589FansLike
376FollowersFollow
13,100SubscribersSubscribe
spot_img

VRIJEME

Mostar
vedro
4.2 ° C
4.2 °
4.2 °
57 %
1.3kmh
4 %
Pon
11 °
Uto
8 °
Sri
10 °
Čet
6 °
Pet
6 °

NAJNOVIJE VIJESTI