5.7 C
Mostar
Ponedjeljak, 25 listopada, 2021

SRAMOTNO: U Jablanici maraton ‘Začepi i trči’ na trasi kojom su Hrvate vodili u logore Armije BiH

“Kroz medije smo saznali da je Udruženje naziva ‘Začepi i trči’ na području Jablanice i okolnih mjesta najavilo održavanje polumaratona s polaskom, zanimljivo, ispred spomenika stradalih Hrvata u Prvom, Drugom i Domovinskom ratu u Doljanima do platoa Logora ‘Muzej’ u Jablanici. 

Također, Udruženje za digitalizaciju i informatizaciju kulturne baštine Digi.ba u Muzeju Bitke za ranjenike na Neretvi u Jablanici otvorilo je Virtualni Reality showroom putem kojeg se korisnicma omogućuje da postane sudionik bitke, ruši mostove, obara avione, spašava ranjenike i upoznaje druga Tita”. navodi se u priopćenju Koordinacije Udruga HVO-a HNŽ-a 

“Naime, kako su spomenuta Udruženja svoje aktivnosti trčanja, digitalizaciju i informatizaciju povezali sa ratnom tematikom, dužni smo ih podsjetiti i upozoriti na sljedeće: 

Logor Muzej jedan od 331 logora Armije BiH, među pet najstravičnijih i najgorih u kojem su hrvatski branitelji likvidirani, premlaćivani, silovani, ponižavani i mučeni na najsurovije načine. 

U ovom logoru djeca, trudnice i starci su ležali na granitnim pločicama, dok su podrumske prostorije služile za iživljavanje nad zatočenim hrvatskim braniteljima. 

Veliki broj obitelji poginulih i zatočenih Hrvata doveden je u logor Muzej ‘trkom i šuteći’, baš istim putem kojim je najavljen polumaraton – Je li to slučajno?

Opravdano postavljamo pitanje: prema kome upućujete ovakve poruke i tko treba začepiti?

Da li se na ovaj prvi pogled bezazlen način, sustavno želi poručiti Hrvatima Jablanice i zatočenim hrvatskim braniteljima da ‘začepe’?

Ovim putem želimo upoznati sve navedena i slična Udruženja, a posebno poručiti svim onima koji pokušavaju negirati, prikriti ili na drugi način zanemariti ubijana, protjerivanja i druga mučenja Hrvata Jablanice i okolnih mjesta, da obitelji poginulih hrvatskih branitelja i zatočenici NEĆE ZAČEPITI, nastavit će govoriti istinu o zločinima u Logoru ‘Muzej’

Tražimo da promijenite trasu polumaratona, jer istim vrijeđate sve obitelji poginulih i zatočenih hrvatskih branitelja iz logora ‘Muzej.

Predlažemo da povezujući digitalizaciju, informatizaciju i ratnu tematiku napravite Reality showroom putem kojeg će korisnici imati mogućnost barem virtualno osjetiti ili biti sudionik-zatočenik Logora za Hrvate u Muzeju, u kojem su se rušili svi mostovi prijeratnog prijateljstva i suosjećanja samo zbog imena ili nacionalnog identiteta, u kojem će moći upoznati nekoga od premlaćenih ili izranjavanih hrvatskih branitelja, upoznati nekog od 65-ero zatočene malodobne djece i na koncu se upoznati s imenom preminunlog Karla Marića, simbola žrtve hrvatskih branitelja u Logoru Muzej u Jablanici. 

Sigurno da bi se realizacijom ovog projekta, upoznavanjem istine temeljem prikupljenih povijesnih izvora, doprinijelo boljem međusobnom razumijevanju i pomirenju svih žitelja sjevernog dijela Hercegovine, većoj posjećenosti samog kulturno povijesnog objekta od strane posjetitelja različitih nacionalnosti u BiH, povećanom interesu turista, a posebno edukativnu ulogu za posjetitelje i mlađe naraštaje kako bi poznavajući prošlost bolje kreirali budućnost.

Na koncu, poručujemo svima koji pokušaju vrijeđati žrtvu i stradanja poginulih i zatočenih hrvatskih branitelja da nećemo ZAČEPITI, niti ćemo VIRTUALNO, naprotiv STVARNO, GLASNO I JASNO ćemo štititi dignitet i dostojanstvo žrtve hrvatskog naroda u BiH, stoji u priopćenju Koordinacije Udruga HVO-a HNŽ.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,746FansLike
300FollowersFollow
10,800SubscribersSubscribe
spot_img

VRIJEME

Mostar
vedro
5.7 ° C
5.9 °
3.4 °
70 %
2.2kmh
0 %
Pon
20 °
Uto
18 °
Sri
18 °
Čet
17 °
Pet
7 °

NAJNOVIJE VIJESTI