14.9 C
Mostar
Utorak, 21 rujna, 2021

SRBI KONSTITURIVNI U HNŽ-u: Martinović: Svi konstitutivni narodi moraju biti jednakopravni

Usvajanjem ukupno šest amandmana na Ustav Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ), koji su najbitnija točka današnje sjednice Skupštine HNŽ-a, riješit ćemo goruća i najvažnija pitanja, a to su konstitutivnost srpskog naroda, ravnopravna upotreba jezika i pisama, te ravnopravno sudjelovanje u donošenju odluka za zakone i uredbe, istaknuo je u ponedjeljak predsjednik Skupštine HNŽ-a Šerif Špago.

-Kolegij Skupštine u proteklom periodu s klubovima naroda u županijskoj Skupštini radio je na iznalaženju nekog prihvatljivog rješenja te kako bi obuhvatio izvršenje presude Ustavnog suda BiH u dijelu koji se odnosi na konstitutivnost srpskog naroda. Treba dalje nastaviti procedure, ima stvari koje se ne mogu dogovoriti samo na razini Kolegija, odnosno klubova, u određenim segmentima mora se uključiti i politika, ali mislim da ćemo današnjim usvajanjem ovih šest amandmana koje je Kolegij pripremio riješiti najvažnija pitanja – kazao je Špago novinarima uoči sjednice.

Dodao je kako ne sumnja da će i amandmani, ali i odluka kojom se oni proglašavaju, biti danas usvojeni.

-Ta odluka stupa na snagu danom donošenja, odnosno današnjim danom, a tehničko je pitanje kada će u narednom periodu stručne službe Vlade HNŽ-a objaviti to u službenim novinama, ali mislim da će to biti najkasnije u narednih 15 do 30 dana. Također je dogovoreno da će usvajanjem ovih amandmana definicija naziva jezika biti kao i Ustavu FBiH, a on na svakoj jezičnoj varijanti kaže da su službeni jezici u Federaciji hrvatski, bosanski i srpski jezik, te pisma ćirilica i latinica. Na taj način će biti definirano i u našem Ustavu – kazao je Špago.

Što se tiče tehničkih pitanja, Špago je naveo kako Skupština od Vlade HNŽ-a očekuje pripremu određenih amandmana, odnosno izmjene Ustava kako bi i na Skupštini dobili brži i lakši prolaz tih amandmana.

Zamjenik predsjedatelja Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović napomenuo je kako je većina hrvatskih zastupnika u Skupštini pokrenula pitanje donošenja amandmana na Ustav koji se tiču konstitutivnosti srpskog naroda.

-Ovo je nastavak neke konzistentnosti naše politike koja ide u pravcu da se svi konstitutivni narodi jednako i ravnopravno osjećaju na svakom djeliću teritorija Bosne i Hercegovine i da mogu jednako konzumirati sva svoja prava koja im takva ustavna pozicija donosi. To samo po sebi znači da smo u to pitanje uključili i problem legitimnog predstavljanja i zastupanja, i nadamo se da će ova današnja dobra poruka iz Mostara i HNŽ-a imati malo širi odjek i da će se čuti malo dalje kada su u pitanju i izmjene Izbornog zakona, te da ćemo u tom pravcu biti apsolutno i potpuno dosljedni, te osigurati predstavnicima konstitutivnih naroda da sami upravljaju svojom političkom sudbinom – istaknuo je Martinović.

Dodaje kako će Klub hrvatskih zastupnika u Skupštini HNŽ-a danas izglasati ove amandmane jer je i pokrenuo tu inicijativu.

-Inzistirali smo na ovoj inicijativi i nema potrebe da danas ne izglasamo te amandmane na Ustav i ne pošaljemo jasnu poruku svima, na svim razinama vlasti BiH da se tako moramo ponašati jer sam izuzetak kao izuzetak ne znači ništa ako se on neće dosljedno implementirati na prostoru cijele BiH. Naša preporuka i traženje je da koncept promjena Ustava nastavimo jer u njemu imamo još jako puno pitanja koje trebamo razriješiti – kazao je Martinović.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,746FansLike
285FollowersFollow
10,500SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
14.9 ° C
14.9 °
13.9 °
82 %
1.5kmh
20 %
Uto
24 °
Sri
23 °
Čet
24 °
Pet
26 °
Sub
30 °

NAJNOVIJE VIJESTI