28.9 C
Mostar
Utorak, 9 kolovoza, 2022

Središnje izborno povjerenstvo BiH objavilo analizu nevažećih biračkih listića

Nakon što je Središnje izborno povjerenstvo BiH potvrdilo rezultate Općih izbora 2018. godine pojedini akteri izbornog procesa su izrazili sumnju u pogledu broja nevažećih glasačkih listića i nastojali su to da povežu sa zlouporabama i nezakonitostima.

-Iako nitko od 60.000 promatrača nije stavio primjedbu u zapisnik s biračkog mjesta u vezi s brojanjem glasačkih listića, Središnje izborno povjerenstvo BiH je donijelo Zaključak i usvojilo Metodologiju o analizi nevažećih glasačkih listića. Bit usvojene Metodologije je utvrditi reprezentativan uzorak za analizu nevažećih glasačkih listića, na sustavan način izvršiti obradu nevažećih glasačkih listića, te dobiti mjerljive pokazatelje na osnovu kojih će se pokušati dati relevantan odgovor na pitanje strukture i osnova nevažnosti glasačkih listića – navode iz SIP-a u priopćenju za javnost.

Analizom, koja je provedena od 9. prosinca 2019. godine do 23. veljače 2020. godine, obuhvaćeno je 300 biračkih mjesta, odnosno za svako tijelo vlasti po 50 biračkih mjesta, na dovoljno reprezentativnom uzorku. Iz SIP-a naglašavaju da je riječ o analizi, a ne o brojanju glasačkih listića.

-Analizirano je 2,90 posto svih nevažećih glasačkih listića na Općim izborima 2018. godine, odnosno 15.482 nevažeća glasačka listića u okviru kojih je utvrđeno postojanje 8.365 ili 54,04 posto praznih (neobilježenih) glasačkih listića, 3.830 ili 24,73 posto precrtanih (neobilježenih, a prekriženih) glasačkih listića, zatim 3.001 ili 19,38 posto glasačkih listića na kojim su zaokružena dva ili više političkih subjekata i 286 ili 1,85 posto glasačkih listića s dopisanim sadržajem. Bitno je napomenuti da je analiza pokazala da su svi analizirani nevažeći glasački listići autentični, odnosno da nije bilo kopiranih glasačkih listića bez vodenog žiga – glavni je zaključak analize.

Iz rezultata analize se može zaključiti da je u ogromnom broju, skoro 80 posto posto analiziranih nevažećih glasačkih listića prazno, neoznačeno ili prekriženo, što potvrđuje raniji stav SIP-a BiH da se radi o volji birača da ne glasa ni za koga, odnosno da se radi o svojevrsnom bojkotu ili prosvjedu birača.

Cilj navedne aktivnosti SIP-a BiH je bio dobiti stručni nalaz o izvršenoj analizi nevažećih glasačkih listića kako bi se mogle poduzeti konkretne mjere koje bi dovele do smanjenja broja nevažećih glasačkih listića na budućim izborima. Jedna od mjera koja može biti predložena jeste da se na glasačkom listiću predvidi opcija „Ne glasam ni za koga“ što već kao praksa postoji u nekim državama i da se prazan neoznačen glasački listić ne broji u nevažeće glasačke listiće, priopćeno je iz Ureda za informiranje SIP-a BiH.

spot_img

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
614FollowersFollow
16,800SubscribersSubscribe
spot_img
spot_img

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
28.9 ° C
28.9 °
28.9 °
42 %
5.7kmh
20 %
Uto
26 °
Sri
30 °
Čet
32 °
Pet
30 °
Sub
26 °

NAJNOVIJE VIJESTI