22.1 C
Mostar
Ponedjeljak, 8 kolovoza, 2022

U Mostaru održana akademija povodom godišnjica rođenja i smrti fra Didaka Buntića

U povodu 150. obljetnice rođenja i 100. obljetnice smrti fra Didaka Buntića, Hercegovačka franjevačka provincija u srijedu je organizirala Akademiju Fra Didak Buntić.

Provincijal hercegovačke franjevačke provincije fra Jozo Grbeša je pozdravljajući nazočne istaknuo kako ih je fra Didak Buntić, dobročinitelj i velikan, ne samo braće ove provincije nego i puka, odveć zadužio da bi ga zaboravili.

O liku i djelu fra Didak govorio je pak fra Iko Skoko podsjetivši kako je riječ o najslavnijem hercegovačkom franjevcu koji je ostavio dubok trag za svoga života.

– U godinama gladi i Prvog svjetskog rata fra Didak Buntić spasio je oko sedamnaest tisuća hercegovačke djece od smrti odvodeći ih s ovog krša u plodorodnu Slavoniju. Također, fra Didak Buntić je ostavio veliki trag i u opismenjavanju ljudi s područja Hercegovine – istaknuo je fra Iko Skoko.

Navodeći kako je fra Didak Buntić nadišao granice i vremena i prostora, ne samo u Hercegovini već i izvan nje, fra Iko je istaknuo kako Akademija upravo ima za cilj dati poticaj da se čine dobra djela.

– Akademija se upravo održava kako bi svima nama dala poticaj da, nadahnjujući na liku i djelu, na radu i osobnosti ovog čovjeka, fra Didaka, činimo dobra djela – kazao je fra Iko Skoko.

 Fra Didak Buntić bio je provincijal, ravnatelj gimnazije i podigao je širokobriješku crkvu. Rođen je na Paoči, župa Gradnići, 9. listopada 1871. godine. Preminuo je 3. veljače 1922. godine u Čitluku. Njegovi zemni ostaci preneseni su iz Čitluka u Mostar 22. lipnja 1938., a iz Mostara u širokobriješku baziliku 9. listopada 1938. godine.  

Povjerenstvo za obilježavanje dvije fra Didakove obljetnice, odnosno njegovi članovi – fra Nikola Rosančića, fra Miro Šego, fra Ivan Marić ml. i fra Iko Skoko, je ranije, na sastanku održanom prošle godine u Čitluku, predložilo da se organizira “Godina fra Didaka Buntića” počevši od 9. listopada prošle godine do 9. listopada ove godine, a u povodu 150. obljetnice rođenja i 100. obljetnice smrti.

Obilježavanje je do sada održano u Čitluku i Gradićima u veljači 2021. godine, dok će na Širokom Brijegu biti organizirano 9. listopada 2022. godine.

Ovom prigodom predstavljena je i poštanska marka HP Mostar “100. obljetnica smrti fra Didaka Buntića”

spot_img

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
615FollowersFollow
16,800SubscribersSubscribe
spot_img
spot_img

VRIJEME

Mostar
vedro
22.1 ° C
22.1 °
22.1 °
72 %
3.3kmh
0 %
Pon
36 °
Uto
34 °
Sri
32 °
Čet
32 °
Pet
31 °

NAJNOVIJE VIJESTI