23.9 C
Mostar
Petak, 24 ožujka, 2023

U Neumu razgovarano o digitalizaciji usluga na lokalnoj razini

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Agencija za državnu službu Federacije Bosne i Hercegovine organizirala je u ponedjeljak u Neumu, u okviru Sustava obuke za jedinice lokalne samouprave (JLS), jednodnevnu konferenciju na temu “Digitalizacija usluga na lokalnoj razini”.

Cilj održavanja konferencije bio je okupiti načelnike i gradonačelnike te zainteresirane praktičare iz JLS koji aktivno sudjeluju u procesu reforme javne uprave na lokalnoj razini kao i u digitalizaciji procesa rada, upravljanjem IKT i drugim tehnološkim politikama koje služe kao podrška strateškim i operativnim ciljevima JLS u Federaciji BiH, izvijestili su iz Općine Neum.

Ovogodišnja konferencija, kako navode, inicirana je uslijed poštivanja načela razvoja inovativnih tehnologija kojim se planira reforma javne uprave na način da se iskoriste inovativna tehnološka rješenja koja će omogućiti gospodarski razvoj, donijeti uštede u proračunu kao i unaprijediti razinu pružanja usluga građanima.

Na početku konferencije nazočne je pozdravio načelnik općine Neum Dragan Jurković, koji je istaknuo kako Neum tek čeka digitalizacija sustava javne lokalne samouprave i da će ova obuka zasigurno biti korisna u budućim procesima.

Posebno se osvrnuo na općine i gradove koji su primjer uspješno odrađene digitalizacije rekavši kako će im oni poslužiti kao dobar primjer za rad u budućnosti.

Nazočne je pozdravio i direktor Agencije za državnu službu FBiH Refik Begić, koji je posebno zahvalio svim načelnicima i gradonačelnicima koji su se odazvali na današnju obuku, a osobito načelniku Jurkoviću kao domaćinu.

Za Neum.online Begić je izjavio da je Agencija prepoznala potrebu za promjenom i digitalnom transformacijom u svrhu poboljšanja usluge građanima.

“Nastojali smo osigurati dovoljan broj informacija za naše načelnike i gradonačelnike, čuli smo iskustva iz regije, grada Rijeke i iskustva susjeda iz Republike Srbije. Veliki je izazov ispred nas, ali nastojat ćemo kao Agencija osposobiti dovoljan broj kadra koji će moći provoditi digitalizaciju u svim organima vlasti”, istaknuo je Begić.

O “Prvim naporima u digitalizaciji javnih usluga: razlozima, uspjesima i neuspjesima” govorila je Aida Soko iz Ureda premijera Vlade FBiH.

“Mi smo u fazi kada prelazimo iz analogne na e-upravu, započeli smo dosta procesa. Bitna poruka s ove konferencije je da govorimo o digitalnoj transformaciji, o potpunom preokretu kada je u pitanju pristup. Javna uprava nije u centru pažnje nego građani i njihove potrebe u ovom procesu. Bitno je odgovoriti na sve potrebe građana brzom i jednostavnom uslugom na principu samo jednog kontakta. Stvar je promjene kulture u javnoj upravi, što je dugotrajan, ali nužan i kvalitetan proces”, izjavila je Soko.

Na ovu temu govorila je i Ivana Šarić iz Glavnog tajništva Vijeća ministara, Amir Kupusija iz Saveza općina i gradova Federacije BiH kao predstavnik Koordinacijskog tijela za obuku JLS, kao i predstavnik UNDP-a u BiH Dejan Buha.

Kao pozitivni primjeri digitalizacije JLS istaknute su Općine Centar, Lukavac, Jajce i Kakanj čiji su načelnici i pomoćnici prezentirali njihov put ka uspješnoj digitalizaciji danas.

Uspješne projekte digitalizacije iz regije javljanjem putem Zoom-a predstavile su Dara Gavara Stojanović iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu Republike Srbije te Lea Stoljković iz Grada Rijeke u Republici Hrvatskoj.

Za odgovor na pandemiju covid, nagrade SDG za 2021. godinu dobili su Općina Bosanska Krupa i Općina Novo Sarajevo.

Kao primjer dobre prakse odgovora na covid predstavljen je Grad Visoko čiji je gradonačelnik prezentirao s kojim su se sve problemima u DZ u Visokom susreli, ali i rješenja koja su ishodili za svoje probleme, navodi se u priopćenju.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
822FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
23.9 ° C
23.9 °
23.9 °
27 %
4.1kmh
0 %
Pet
22 °
Sub
19 °
Ned
18 °
Pon
13 °
Uto
9 °

NAJNOVIJE VIJESTI