U Republici Srpskoj proglašeno izvanredno stanje

Narodna skupština Republike Srpske danas je usvojila Odluku o proglašenju izvanrednog stanja za teritoriju tog bh.entiteta, zbog epidemiološke situacije usljed koronavirusa.

Ova odluka stupa na snagu idućeg dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku RS“.

Iz entitetskog parlamenta je priopćeno kako je odluka donesena na osnovu Amandmana na Ustav RS, u kojem je propisano da Narodna skupština, u skladu sa Ustavom i zakonom, proglašava izvanredno stanje za Republiku ili dio Republike u slučaju ugrožavanja sigurnosti, usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotresa i požara), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcioniranja ustavnih tijela RS.

Također, u članu 38. Zakona o Vladi RS, propisano je da Narodna skupština RS, na prijedlog Vlade, proglašava izvanredno stanje kada je na teritoriji Republike ili dijelu Republike ugrožena sigurnost usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotres, požar i dr.), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcioniranja ustavnih tijela Republike, kao i da sama predlaže akte za poduzimanje mjera u takvim okolnostima.

Sjednici su nazočili predsjednica RS Željka Cvijanović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, premijer Radovan Višković i ministri u Vladi RS.

Na početku zasjedanja Narodna skupština je većinom glasova narodnih zastupnika odlučila da ova 12. posebna sjednica bude zatvorena za javnost.

Please follow and like us: