6.8 C
Mostar
Petak, 22 siječnja, 2021

U Republici Srpskoj proglašeno izvanredno stanje

Narodna skupština Republike Srpske danas je usvojila Odluku o proglašenju izvanrednog stanja za teritoriju tog bh.entiteta, zbog epidemiološke situacije usljed koronavirusa.

Ova odluka stupa na snagu idućeg dana od dana objavljivanja u „Službenom glasniku RS“.

Iz entitetskog parlamenta je priopćeno kako je odluka donesena na osnovu Amandmana na Ustav RS, u kojem je propisano da Narodna skupština, u skladu sa Ustavom i zakonom, proglašava izvanredno stanje za Republiku ili dio Republike u slučaju ugrožavanja sigurnosti, usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotresa i požara), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcioniranja ustavnih tijela RS.

Također, u članu 38. Zakona o Vladi RS, propisano je da Narodna skupština RS, na prijedlog Vlade, proglašava izvanredno stanje kada je na teritoriji Republike ili dijelu Republike ugrožena sigurnost usljed elementarnih nepogoda (poplava, zemljotres, požar i dr.), prirodnih katastrofa, epidemija, povreda ljudskih prava i sloboda i normalnog funkcioniranja ustavnih tijela Republike, kao i da sama predlaže akte za poduzimanje mjera u takvim okolnostima.

Sjednici su nazočili predsjednica RS Željka Cvijanović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, premijer Radovan Višković i ministri u Vladi RS.

Na početku zasjedanja Narodna skupština je većinom glasova narodnih zastupnika odlučila da ova 12. posebna sjednica bude zatvorena za javnost.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,520FansLike
85FollowersFollow
6,530SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
6.8 ° C
7 °
6.7 °
87 %
1kmh
75 %
Pet
11 °
Sub
11 °
Ned
10 °
Pon
6 °
Uto
6 °

NAJNOVIJE VIJESTI