22.1 C
Mostar
Ponedjeljak, 8 kolovoza, 2022

U Špilji Vjetrenica podzemna avantura- Veliko jezero

Špilja Vjetrenica ovog ljeta ponudit će jedan novi dio koji će se moći vidjeti kroz ograničene ture od nekoliko osoba, a ići će se na 1400 metara od ulaza do Velikog jezera.

Iz Vjetrenice poručuju kako će sve ovisiti o tome kada će se voda povući i osloboditi sifon koji je na 900 metara udaljenosti od ulaza.

Postoji mogućnost i da se ture ne budu organizirale zbog velike količine vode, pa svi zainteresirani stoga trebaju pratiti objave i novosti, poručili su iz Vjetrenice te dodali da će kada sifon bude slobodan objaviti datume prvih tura i uvjete po kojima će se one održavati.

Vjetrenica je najveća i najpoznatija špilja u Bosni i Hercegovini, zaštićeni spomenik prirode i turističko odredište u jugoistočnom dijelu Hercegovine.

Speleološke posebnosti ove jedinstvene spilje su magična ljepota, prostrani hodnici i dvorane, brojne nakupine siga, te bogat hidrografski svijet s brojnim jezerima, nekoliko vodopada, više stalnih potoka i na desetke manjih periodičnih tokova koji teku raznim smjerovima, a ne treba zaboraviti ni pojavu snažnog vjetra na ulazu kao i osjetno strujanje zraka na nekoliko mjesta u unutrašnjosti, čestu pojavu magle u dijelovima Absolonova kanala, kao i davna urušavanja stropova divovskih razmjera.

Vjetrenicu karakterizira iznimno bogat špiljski svijet, u kojem je zabilježeno više od 200 različitih životinjskih vrsta, od kojih više od 90 troglobionata (životinja potpuno prilagođenih na život u podzemlju), što je čini prvom u svijetu po bioraznolikosti. Njih 37 prvi put je pronađeno i opisano upravo na ovom mjestu (locus typicus). U fauni Vjeternice veliki je broj uskih endema, te 15 stenoendema.

Vjetrenica je podjednako zanimljiva u ekološkom, geomorfološkom i ekonomskom smislu, a istovremeno ona je i jedan od najsnažnijih izvora identiteta širega područja Bosne i Hercegovine. Zaštićeni je spomenik prirode od 1950. godine.

spot_img

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
615FollowersFollow
16,800SubscribersSubscribe
spot_img
spot_img

VRIJEME

Mostar
vedro
22.1 ° C
22.1 °
22.1 °
72 %
3.3kmh
0 %
Pon
36 °
Uto
34 °
Sri
32 °
Čet
32 °
Pet
31 °

NAJNOVIJE VIJESTI