21.9 C
Mostar
Srijeda, 22 ožujka, 2023

U Županiji Posavskoj obuka prvih mentora praktične nastave

Radiotelevizija Herceg-Bosne

U Županiji Posavskoj u Orašju provodi se obuka mentora praktične nastave koja traje od 12. do 15. veljače ove godine, a cilj je ponuditi mladima jednu vrstu perspektive te obuke koje vode k zapošljavanju, izvijestili su u ponedjeljak iz županijske vlade.

Obuka se održava u organizaciji Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske uz financijsku potporu Fondacije “Helvetas-moja Budućnost” koji su potpisali Sporazum o partnerstvu za pripremu i realizaciju obuke mentora praktične nastave u poduzećima.

“Imamo različite projekte po cijelom svijetu, a drago mi je da smo prisutni i u Bosni i Hercegovini. Najveći cilj je ponuditi mladima jednu vrstu perspektive, nuditi obuke koje vode k zapošljavanju, s druge strane istražiti potrebe tržišta rada, i treće i po nama najbitnije jeste formalno obrazovanje”, izjavio je menadžer projekta Sven Dominiković.

Apelirao je da se tvrtke što prije uključe u projekt, napominjući da je prema istraživanjima bolja saradnja između tvrtki i škola daje kvalitetniju praktičnu nastavu, pozvavši i privatni sektor da se uključi.

Dominković je kazao da Fondacija radi na brojnim projektima kao što su potpora podzakonskim aktima, obukama profesora, reviziji nastavnih planova, programa, opremanjima kabineta i drugim projektima.

“Jedna od najvažnijih karika u unaprjeđenju praktične nastave je obuka mentora koji primaju učenike na praktičnu nastavu u prostorije poslovnih subjekata. Praktična nastave se realizira na dva načina: u školskim radionicama i u prostorijama poslovnih subjekata”, izjavio je Almir Sivro, uposlenik pedagoškog Zavoda Zeničko-dobojske županije.

Po njegovim riječima, poslovni subjekti su dužni da imenuju mentore koji će raditi s učenicima tijekom školske godine na osnovu plana izvođenja praktične nastave koji se donosi zajedno u suradnji privrednog subjekta i škole.

“Tu smo da izvršimo obuku mentora koji primaju učenike na praktičnu nastavu, obuka je petodnevna i traje 40 sati na principu 3+2. Tri dana je radionički rad, a dva dana je samostalni rad i učenje. Iznimna je važnost da učenici ono što slušaju u učionici praktično odrade na stručnoj teorijskoj nastavi na suvremenoj opremi jer škole nažalost nemaju mogućnost da imaju najsuvremeniju opremu u svakom trenutku nego moraju surađivati s poslovnim subjektima”, dodao je Sivro.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
820FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
21.9 ° C
21.9 °
21.9 °
24 %
5.7kmh
0 %
Sri
19 °
Čet
20 °
Pet
19 °
Sub
17 °
Ned
18 °

NAJNOVIJE VIJESTI