Učenici u RS-u skupili 2,5 milijuna izostanaka, roditelji im pravdaju sate i ako nisu učili i zbog toga ne žele ići u školu

Objavljeno: 20/02/20 9:50

Analize uspjeha učenika u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj pokazale su da su izostanci učenika sa nastave mnogo veći problem od prolaznosti i uspjeha koji postižu, te je tako samo u prvom polugodištu ove školske godine broj izostanaka prešao preko 2,5 milijuna.

“U prvom polugodištu učenici osnovnih škola su napravili 1.595.866 izostanaka, od toga 1.575.893 opravdana i 19.973 neopravdana. Što znači da je u prosjeku po učeniku napravljeno 17,79 opravdanih i 0,22 neporavdana izostanka”, rekao je Predrag Damjanović, direktor Republičkog pedagoškog zavoda RS.

Dodao je da su učenici u prvom polugodištu srednjih škola napravili 996.550 izostanaka, od toga 959.331 opravdani i 37.219 neopravdanih. To znači da je u prosjeku po učeniku srednjoškolcu napravljeno 26,20 opravdanih i 1,01 neopravdani izostanak.

“Najviše izostanaka su napravili učenici OŠ ‘Josif Pančić’ Kozica, Oštra Luka, 35,21 izostanak po učeniku, a najmanje OŠ ‘Sveti Sava’ Bijeljina 2,04 izostanka po učeniku”, naveo je Damjanović.

Miroslav Popržen, predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola banjalučke regije, ističe kako ne čudi veliki broj izostanka osnovaca upravo zbog toga što učenici mnogo surađuju sa roditeljima u tome.

“Roditelji dolaze pravdati sate djeci ako djeca nisu učila neki predmet”, kazao je Popržen.

Također dodaje da djeca i roditelji često zloupotrebljavaju prava.

“Iako je zakonom predviđeno da učenici mogu dva dana da izostanu za slavu, događa se da djece godišnje nema po pet dana kada je vrijeme slava jer sa roditeljima idu na slave kod rodbine”, naveo je Popržen za “Nezavisne”.

Prema njegovim riječima, roditelj može opravdati sate ako dijete dva dana uzastopno izostane sa nastave, a nakon toga treba liječničko uvjerenje da učenik treba biti pošteđen satova.

Valentina Sovilj, predsjednica Aktiva direktora srednjih škola za regiju Prijedor, ističe da se događa da je u posljednje vrijeme zbog viroza veliki broj izostanka koji su opravdani.

“Ali imamo i učenika koji uz sav pedagoški nadzor ipak izostaju”, kazala je Sovilj i dodala da su to učenici problematičnog ponašanja.

Lazar Vulin, direktor OŠ “Josif Pančić” Kozica, Oštra Luka, koja ima najveći procenat izostanaka po učeniku, 35,21, što su podaci Republičkog predagoškog zavoda, tvrdi da taj podatak nije točan.

On je rekao da se radi o 11,9 izostanaka u prosjeku po učeniku.

Vulin je još kazao da u školi ima samo 19 učenika.

Please follow and like us: