12.9 C
Mostar
Ponedjeljak, 26 listopada, 2020

Udruga roditelja Naša djeca 2014. iznijela šest zahtjeva vlastima pred početak nove školske godine

Udruga roditelja Naša djeca 2014. dostavila nam je dopis kojeg prenosimo u cijelosti:

Udruga roditelja Naša djeca 2014 kontinuirano se od završetka školske godine 2019./2020. zalaže za poticanje nadležnih na organiziranje nastave u novoj školskoj godini po modelu kvalitetnog i dostupnog obrazovanja za sve učenike.

U tom smislu odaslali smo brojne dopise i upite Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanske županije kako bismo dobili potrebne informacije i blagovremeno pripremili djecu na uvjete odvijanja nastave u izvanrednim okolnostima.

Na napore Udruge za uspostavom civilizacijskog dijaloga, nadležno ministarstvo reagiralo je koristeći se isključivo šutnjom, na taj način ignorirajući zahtjeve više od 2500 roditelja koliko broji članstvo Udruge.
Dopis Udruge roditelja Naša djeca 2014. prenosimo u cijelosti:

Nakon gotovo tri mjeseca neaktivnosti i zanemarivanja zabrinutosti roditelja zbog neizvjesnosti daljeg školovanja naše djece, Ministar je 27. 08. 2020. godine izdao Instrukcije školama sukladno preporukama kriznih stožera.

Ovim instrukcijama nije na zadovoljavajući način definirano postupanje s djecom u okolnostima koje se mogu očekivati tijekom odvijanja nastave u predstojećoj školskoj godini. Stoga s ciljem boljeg i jasnijeg definiranja mjera koje će vrijediti u izvanrednim okolnostima pandemije Udruga roditelja Naša djeca 2014 zahtijeva sljedeće:

 1. Očitovanje epidemiologa o okolnostima pod kojima se provodi samoizolacija učenika, s posebnim naglaskom na uvjete koji iziskuju testiranje na virus,
 2. Očitovanje obiteljskog liječnika o simptomima zbog kojih se dijete treba podvrgnuti liječničkom pregledu te zbog kojih dijete treba opravdano izostati s nastave,
 3. Izricanje mjere samoizolacije samo zaraženom djetetu, a ne svim učenicima u grupi, odnosno razredu,
 4. Poštivanje, bez izuzetka, instrukcije vezane za osiguranje propisanih higijenskih uvjeta u školama,
 5. Dostavljanje podataka iz evidencije škola o broju zaprimljenih izjava roditelja koji žele da njihova djeca pohađaju nastavu na daljinu,
 6. Nastavu na daljinu organizirati isključivo u uvjetima opće karantene, u skladu s rezultatima Peticije za povratak djece u školske klupe provedene među roditeljima u kolovozu 2020. godine.

Nakon objavljenih Instrukcija Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta HNŽ-a Udruga je, radi njihovog boljeg pojašnjenja, uputila Javni poziv za sastanak predstavnicima relevantnih institucija i organizacija na području HNŽ-a. Jedino je Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNŽ-a iskazao spremnost za razgovor, te će se tim povodom uskoro održati sastanak kojeg ćemo blagovremeno najaviti.

Koristimo se ovom prigodom kako bismo ponovili poziv Udruge i pozvali na razgovor:

 • Ministarstvo prosvjete znanosti kulture i športa HNŽ-a
 • Zavod za javno zdravstvo HNŽ-a
 • Pedagoški zavod Mostar
 • Zavod za školstvo Mostar
 • Aktiv ravnatelja HNŽ-a
 • Sindikat učitelja HNŽ-a

s namjerom pojašnjenja Instrukcija o organizaciji nastave i ponuđenih modela održavanja nastave u HNŽ-u. Cilj nam je da se svi sudionici nastavnog procesa što bolje prilagode uvjetima pandemije i sačuvaju zdravlje u školskoj godini 2020./2021.

Povezani članci

Ostanite povezani

6,520FansLike
4,970SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
raštrkani oblaci
12.9 ° C
13 °
12.8 °
87 %
1.5kmh
40 %
Uto
19 °
Sri
20 °
Čet
20 °
Pet
17 °
Sub
9 °

NAJNOVIJE VIJESTI

Čerkez potvrdio: Od danas obvezne maske i na otvorenom u Federaciji BiH

-Zbog velikog rasta broja zaraženih od koronavirusa morali smo donijeti nove mjere, kazao je danas Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.