21.9 C
Mostar
Srijeda, 28 rujna, 2022

Ustavni sud BiH stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini RS

Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je na plenarnoj sjednici, odlučujući o zahtjevu šest izaslanika Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, utvrdio da Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za reguliranje pravne tvari koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcioniranje javne vlasti Republike Srpske, jer je to nadležnost Bosne i Hercegovine.

Ustavni sud je stavio sporni zakon izvan pravne snage. Sud je ponovio svoj stav iz ranijih odluka o tome da je država pokušala riješiti to pitanje putem formiranja Povjerenstva za državnu imovinu. U tom pravcu je djelovao i Visoki predstavnik za BiH.

Međutim, Ustavni sud je konstatirao da to pitanje još nije riješeno i da postoji istinska nužnost, te pozitivna obveza da BiH to pitanje riješi što je prije moguće. Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Županijskog suda u Sarajevu, utvrdio da je član 71. stav 2. točka c) Zakona o stečaju FBiH u skladu s pravom na imovinu i pravom na zabranu diskriminacije. Taj sud je odbacio kao nedopušten zahtjev Šefika Džaferovića, predsjedatelja Predsjedništva Bosne i Hercegovine, za ocjenu ustavnosti Uredbe o kontroli javnih nabavki u svim institucijama čiji je osnivač Sarajevska županija zbog nenadležnosti Ustavnog suda Bosne i Hercegovine za odlučivanje. Ustavni sud BiH je, odlučujući o zahtjevu Općinskog suda u Zavidovićima – Odjeljenje Suda u Maglaju, utvrdio da član 56. stav 3. Zakona o prekršajima Federacije Bosne i Hercegovine u dijelu koji glasi:

„Kada je prekršajni nalog uručen putem pošte, smatrat će se da je dostava izvršena po isteku pet radnih dana nakon što ga je ovlašteno tijelo predalo na poštu. Kada je prekršajni nalog ostavljen na motornom vozilu, datum uručenja je datum kada je ostavljen na motornom vozilu“ nije u skladu sa relevantnim odredbama Ustava Bosne i Hercegovine i Europske konvencije, zato što kao posljedicu može imati gubitak prava okrivljenog na pristup sudu. Odbačen je zahtjev Općinskog suda u Sarajevu za ocjenu ustavnosti relevantnih odredaba Zakona o državnoj službi u Sarajevskoj županiji zbog nenadležnosti Ustavnog suda za odlučivanje. AP 1347/22 – u ovom predmetu Ustavni sud je utvrdio da nema kršenja apelantovog prava na pravično suđenje kada su redovni sudovi odgovorili na sve apelantove prigovore i kada su o njima i o svim odlučnim pitanjima u postupku dali jasna, detaljna i relevantna obrazloženja iz kojih proizlazi da su tijekom kaznenog postupka protiv apelanta poštovani svi standardi prava na pravično suđenje. Također, Ustavni sud je, sagledavajući predmetni postupak u cjelini, utvrdio da ne postoji ni kršenje prava na pravično suđenje u segmentu suđenja u razumnom roku. Sve odluke usvojene na plenarnoj sjednici bit će dostavljene podnosiocima zahtjeva/apelantima u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internetskoj stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

spot_img

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
694FollowersFollow
17,500SubscribersSubscribe
spot_img
spot_img

VRIJEME

Mostar
raštrkani oblaci
21.9 ° C
21.9 °
21.9 °
53 %
4.6kmh
40 %
Sri
22 °
Čet
20 °
Pet
22 °
Sub
21 °
Ned
19 °

NAJNOVIJE VIJESTI