15 C
Mostar
Subota, 15 svibnja, 2021

Usvojene naredbe i preporuke Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva

Vlada Federacije BiH danas je na sjednici usvojila informaciju s predloženim naredbama i preporukama Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva o epidemiološkoj situaciji COVID-19 u Federaciji BiH na dan 19.4.2021. godine. Usvojene naredbe i preporuke stupaju na snagu 22.4.2021. godine, s rokom važenja od sedam dana.

Na snazi ostaje naredba vladama županija, odnosno županijskim stožerima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih mjera na osnovu procjene epidemiološke situacije u županiji, odnosno općini uz redovno obavještavanje KS FMZ.

Na snazi ostaje i ograničavanje kretanja građana na cijelom teritoriju Federacije BiH u vremenu od 21.00 sata uvečer do 5.00 sati ujutru narednog dana.

Ovaj stožer je zadužen da, prije isteka sedmodnevnog ovog roka, sagleda kompletnu epidemiološku situaciju u FBiH i sačini procjenu rizika, a radi razmatranja mogućnosti i potrebe izmjene naredbi i preporuka, te prema Vladi FBiH dostavi prijedlog novih.

Zadužen je Krizni stožer FMZ da današnje zaključke, s prilozima, dostavi kriznim stožerima županijskih ministarstava zdravstva, županijskim ministarstvima zdravstva, zdravstvenim ustanovama s područja županije , kliničkim centrima u FBiH, općim, županijskim i specijalnim bolnicama putem kriznih stožera županijskih ministarstava zdravstva, Federalnoj i županijskoj upravama za inspekcijske poslove i županijskim upravama policije.

Vlada FBiH će, u skladu sa zaključkom od 8.1.2021. godine, Parlament FBiH izvijestiti o epidemiološkoj situaciji u FBiH i mjerama koje je donijela s ciljem zaštite zdravlja građana i smanjenja rizika za širenje virusa.

U informaciji KS FMZ je navedeno da na nivou Federacije BiH sedmodnevna incidenca iznosi 205 slučaja na 100.000 stanovnika, a u posljednjih sedam dana najviša je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Posavskoj županiji. Sedmični indikatori su u padu, osim broja smrtnih slučajeva koji bilježi blagi porast.

Kod procjene rizika, KS FMZ u informaciji navodi da je epidemiološka situacija u Federaciji BiH veoma ozbiljna iako se primjećuje blago poboljšanje. Predložene mjere su preventivnog karaktera, te su i dalje najmanje restriktivne u europskom regionu.

One trebaju biti produžene, jer garantiraju održavanje gospodarskih aktivnosti, dok bi popuštanje mjera u ovom trenutku predstavljalo visoki rizik za ponovnu povećanu transmisiju virusa, a samim tim i uvođenje restriktivnijih mjera, što bi dodatno otežalo funkcioniranje normalnog života i privrede.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,726FansLike
224FollowersFollow
8,320SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
15 ° C
15 °
15 °
88 %
1.5kmh
75 %
Sub
16 °
Ned
19 °
Pon
22 °
Uto
23 °
Sri
16 °

NAJNOVIJE VIJESTI