-3.1 C
Mostar
Četvrtak, 9 veljače, 2023

Vlada SBŽ-a usvojila Nacrt proračuna za 2023.

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Vlada Županije Središnja Bosna na sjednici u četvrtak u Travniku prihvatila je te uputila u Skupštinu Nacrt proračuna za 2023. godinu.

Ukupni prihodi i rashodi planirani su u iznosu od oko 302 milijuna maraka i veći su za 10,6 posto u odnosu na proračun za prošlu godinu, a osim rasta socijalnih davanja posebno se ističe i rast plaća proračunskih korisnika u skladu s povećanim troškovima života.

Najveća stavka rashoda odnosi se na plaće uposlenih u iznosu od oko 161 milijun maraka i bilježi rast od oko 16 posto.

– Riječ je plaćama uposlenih u obrazovanju, za njih oko 3,5 tisuća u osnovnim i srednjim školama, za oko 1.100 uposlenih u MUP-u, te uposlenima u pravosudnim institucijama i organima uprave – kazala je ministrice financija Županije Središnja Bosna Mirjana Plavčić.

Po njezinim riječima, u 2023.godini osnovica je zadržana na 330 maraka, Županija je dostigla razinu Federacije BiH i ostalih općina, uz vrijednost boda od 1,1 što znači povećanje plaća u javnom sektoru za 10 posto.

-Time Vlada u određenoj mjeri neutralizira utjecaj inflacije na plaće uposlenih – dodala je ministrica.

Tekući transferi i drugi tekući rashodi planirani su u iznosu od blizu 50 milijuna maraka, te bilježe rast od oko 4 posto u odnosu na 2022. godinu. Kapitalni transferi planirani su u iznosu od oko 11 milijuna maraka i veći su za oko 32 posto u odnosu na 2022. godinu. Ovome treba dodati još oko 7 milijuna transfera iz vlastitih, namjenskih i drugih izvora, naveli su iz Vlade SBŽ-a.

 – Analiza transfera po sektorima, odnosno nadležnim ministarstvima pokazuje da je Vlada prepoznala sve segmente društva, te značajan doprinos dala određenim kategorijama stanovništva pokazujući time socijalnu osjetljivost- navela je ministrica Plavčić.

Naime, osigurana su sredstva za egzistencijalnu naknadu za razvojačene branitelje, jer je u 2022.godini izmijenjen Zakon o egzistencijalnoj naknadi čime je proširen obuhvat na branitelje sa 53 i 54 godine života što iziskuje novi 1 milijun maraka na godišnjoj razini.

U oblasti socijalne skrbi planirana su veća sredstva imajući u vidu da su stupili na snagu zakoni koji su stvorili obveze prema županijama, misleći prije svega na porodiljne naknade.

U oblasti predškolskog odgoja planirani su transferi prema predškolskim ustanovama kao pomoć Županije u funkcioniranju, ali i subvencije troškova smještaja djece u predškolske ustanove.

U oblasti kulture i športa planirani su transferi u ukupnom iznosu od oko 3 milijuna maraka.

Nastaviljeno je s povećanim kapitalnim ulaganjima u škole na razini Županije, te je u te svrhe planirano ukupno oko 8 milijuna maraka.

Planirana su također sredstva za završetak zgrade Suda u Vitezu u iznosu od 1,2 milijuna maraka, rekonstrukcije i investicijsko održavanje policijskih postaja 1,2 milijuna maraka kao i veće potpore u poljoprivredi, u oblasti infrastrukture, gospodarstva.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
780FollowersFollow
19,500SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
-3.1 ° C
-3.1 °
-3.1 °
54 %
1.5kmh
0 %
Čet
5 °
Pet
7 °
Sub
9 °
Ned
10 °
Pon
10 °

NAJNOVIJE VIJESTI