-1 C
Mostar
Ponedjeljak, 8 ožujka, 2021

Vozači smješteni u karantenu u hotelu ‘Tehnograd’ strahuju za egzistenciju

Grupa od tridesetak vozača koji rade za slovenske tvrtke, u nedjelju su s graničnog prijelaza u Brčkom prevezeni u hotel „Tehnograd“ u Tuzli s rješenjem sanitarnog inspektora, a prema kojem ostaju u karantinu najviše 72 sata.

Međutim, iako je taj rok istekao u utorak, oni su i dalje u karantinu, žive u potpunoj neizvjesnosti i strahu da će ostati bez posla u Sloveniji. Među njima najviše je vozača iz Gradačca, Gračanice i Srebrenika, dok je manji broj iz Tuzle, Sapne, Živinica i Banovića. Oni su u posjetu obiteljima bili pošli privatnim automobilima.

-Čuli smo se s kolegama koji su u petak čitav dan vlastitim automobilima prelazili granicu bez ikakvih problema. Dobili su rješenja o kućnoj izolaciji do ponovnog angažiranja, čemu smo se i mi nadali, pa smo zahvaljujući tim informacijama krenuli na put. Međutim, u petak navečer naredba je promijenjena i naložen je obvezni karantin za sve koji prelaze granicu, izuzimajući vozače, pilote, strojovođe, prekogranične radnike i još neke. Iako smo imali papire da smo vozači, smjestili su nas u hotel „Tehnograd“ gdje smo već četiri dana – kaže Asmir Mujkić, vozač iz Gradačca.

Iako u karantinu imaju redovnu ishranu i sredstva za higijensko-epidemiološku zaštitu, teško im pada što im se još nitko nije obratio da kaže zašto su u karanteni i do kada će biti.

Kontaktirali su, navodi, sve nadležne županijske i federalne institucije i nitko im nije dao bilo kakav odgovor.

Dodaje da je rodbina svih vozača u karanteni zabrinuta za njihovo fizičko i mentalno zdravlje, a najviše za egzistenciju, jer bi mogli ostati bez posla. Međutim, od nedjelje im nitko na vrata nije pokucao osim volontera koji donose hranu.

-Sada i ne mislimo toliko o svom zdravlju, koliko o egzistenciji. Da sam mogao raditi u BiH ne bih ostavio dvoje male djece i išao vani. Sada mi je i taj posao doveden u pitanje. Tražili smo da nas vrate na granicu da idemo raditi. Međutim, ne dozvoljavaju nam. Rekli su da će nas testirati kroz 14 dana, a ako već hoće, zašto odmah ne urade testove na Covid-19? Mislim da sve ovo s koronavirusom i nema velike veze. Da ima, do sada bi nas posjetio bar netko tko je zadužen za medicinski nadzor u karanteni – zaključio je Mujkić.

Direktor Županijske uprave civilne zaštite TŽ Zoran Jovanović kaže da su od Federalnog stožera CZ tražili pojašnjenje člana 6. naredbe od 10. travnja o obveznom karantenu na graničnim prijelazima, u dijelu koji tretira izuzetke, među kojima su i vozači, te prekogranični radnici, a u koje spada i grupa smještenih u hotelu „Tehnograd“.

-Sad kada gledamo naredbu, nama je sve jasno. Međutim, te ljude ne možemo pustiti, jer je rješenje o stavljanju u karantenu donijelo Federalno ministarstvo zdravlja. Tražili smo da se pojasni što se podrazumijeva pod pojmom „prekogranični radnici“, u koje po logici stvari spadaju i vozači u inostranstvu, ali službeno još nismo dobili odgovor. I kada dobijemo objašnjenje, nikoga ne smijemo pustiti bez rješenja Federalnog ministarstva zdravlja – zaključio je Jovanović.

Dodao je da nastoje život ljudi u karanteni olakšati na svaki mogući način, ali da kompetencije o njihovom izlasku donose više instance.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,323FansLike
85FollowersFollow
6,850SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
-1 ° C
-1 °
-1 °
86 %
0.5kmh
0 %
Pon
12 °
Uto
11 °
Sri
12 °
Čet
13 °
Pet
14 °

NAJNOVIJE VIJESTI