15 C
Mostar
Subota, 15 svibnja, 2021

Zajednička izjava Borrella i Várhelyija o političkom sporazumu o pitanju Mostara

Pozdravljamo današnji politički sporazum lidera o izbornom zakonu po pitanju Mostara koji bi napokon omogućio stanovnicima Mostara da nakon 12 godina ostvare svoje pravo glasa na lokalnim izborima – navodi se u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika EU Josepa Borrella i povjerenika za susjedstvo i proširenje Olivéra Várhelyija o političkom sporazumu o izbornom zakonu po pitanju Mostara.

Sada očekujemo, dodaje se u izjavi, brzo usvajanje povezanih zakonskih amandmana u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, u skladu s propisanim procedurama, „te apeliramo na vladajuću većinu da osigura sve nužne uvjete za održavanje lokalnih izbora diljem zemlje, što uključuje i usvajanje proračuna“.

Napominje se kako je održavanje lokalnih izbora u Mostaru uvršteno u 14 ključnih prioriteta Mišljenja Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Što se tiče političkog sporazuma o daljnjoj izbornoj reformi, EU ponovo naglašava potrebu da se u potpunosti adresiraju ključni prioriteti iz Mišljenja kako bi BiH napredovala na svom putu ka prijemu u EU.

U zajedničkoj izjavi se navodi kako se pitanja koja se tiču izbora trebaju rješavati u skladu s europskim standardima, pri tom uzimajući u obzir kontekst specifičan za zemlju.

-Ne bi se trebali poduzimati bilo kakvi zakonodavni ili politički koraci koji bi otežali provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić-Finci i povezanih presuda. Bosna i Hercegovina također treba provesti preporuke OSCE-a / ODIHR-a kako bi unaprijedila demokratski kvalitet izbornih procesa – navedeno je u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika EU Josepa Borrella i komesara za susjedstvo i proširenje Olivéra Várhelyija, priopćeno je iz Izaslanstva EU u BiH.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,726FansLike
224FollowersFollow
8,320SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
15 ° C
15 °
15 °
88 %
1.5kmh
75 %
Sub
16 °
Ned
19 °
Pon
22 °
Uto
23 °
Sri
16 °

NAJNOVIJE VIJESTI