15.9 C
Mostar
Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Zbog izostanka formulacije konstitutivnih naroda, hrvatska delegacija HDZ/EPP glasovala protiv izvješća o BiH

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Europski parlament glasovao je danas o godišnjem izvješću o Bosni i Hercegovini, u kojem se ocjenjuje napredak zemlje i izazovi prema europskim integracijama.

Članovi hrvatske delegacije unutar Europske pučke stranke (EPP / HDZ), Sunčana Glavak, Karlo Ressler, Tomislav Sokol i Željana Zovko glasovali su protiv konačnog teksta izvješća, jer isto ne sadrži pojam konstitutivnih naroda. Svi zastupnici Europske pučke stranke podržali su amandmane koji su uključivali referencu na konstitutivne narode. S druge strane, osim četiri člana SDP-a, niti jedan član Kluba socijaldemokrata nije to podržao, a uz Valtera Flegu, za je glasovao samo jedan kolega iz Kluba Renew. Kao osvrt na glasovanje, Klub HDZ-a je objavio sljedeću izjavu:

„Ustavni koncept konstitutivnih naroda ključno je načelo Daytonskog mirovnog sporazuma i presudan je za strukturu i funkcioniranje Bosne i Hercegovine. U nekoliko navrata, Klub zastupnika EPP-a u Europskom parlamentu istaknuo je važnost ovog pojma. Međutim, pod jakim pritiskom lijevog spektra Europskog parlamenta, uglavnom od strane S&D i Zelenih, pojam konstitutivnih naroda nije usvojen u konačnom tekstu Izvješća. Nažalost, nedovoljan angažman SDP-ovih zastupnika u okviru grupacije socijalista, a po pitanju zagovaranja interesa hrvatskog naroda u BiH kao konstitutivnog, očito je doprinio tome da je element konstitutivnosti izostavljen iz konačnog teksta Izvješća”.

„Europski parlament veliki je zagovornik europske perspektive Bosne i Hercegovine i ostalih zemalja zapadnog Balkana, ali usvojeno izvješće šalje zbunjujuću poruku našim partnerima u regiji i razilazi se s duhom ranijih parlamentarnih rezolucija. Nakon više od 6 godina, ovo je prvi put da Europski parlament izravno ne poziva na poštivanje prava konstitutivnih naroda, što je jasan korak unatrag nakon cjelokupnog napretka postignutog u Bruxellesu. Ukidanje pojma konstitutivnih naroda kao jednog od temelja zemlje, dovelo bi do toga da zemlju rascijepe suprotstavljene snage separatizma i unitarizma“.

“Nastavljamo podržavati napore Komisije, visokog predstavnika Borrella i veleposlanika Sattlera, koji su zajedno sa svojim američkim kolegama uključeni u pronalazak napretka u potrebnoj izbornoj reformi. Pozdravljamo njihovu predanost i nadamo se da će uskoro biti pronađeno rješenje koje će omogućiti jednaku političku zastupljenost tri konstitutivna naroda na svim razinama“.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
821FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
15.9 ° C
15.9 °
15.9 °
55 %
7.2kmh
75 %
Pon
15 °
Uto
9 °
Sri
12 °
Čet
15 °
Pet
14 °

NAJNOVIJE VIJESTI