-3.1 C
Mostar
Četvrtak, 9 veljače, 2023

Ždrijebom izabrani delegati za Dom naroda parlamenta FBiH

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH obavila je danas ždrijeb za izbor delegata iz Hercegovačko-neretvanske i Srednjobosanske županije za Dom naroda Parlamenta FBiH. 

Iz HNŽ-a i reda Hrvata ždrijebom je izabrana lista Raguž Iva, a iz reda Srba kandidatske liste Suša Dragica i Saradžić Vesna.

Iz SBŽ-a ždrijebom su izabrane dvije kandidatske liste iz reda Hrvata – liste Mrnjavac Boris i Šimunović Ivo.

Ždrijeb za dodjelu mandata iz HNŽ i SBŽ u Dom naroda Parlamenta FBiH obavljeno je nakon što su na konstituirajućim skupštinama tih županija, održanim 1. listopada, prilikom izbora za delegate u federalni Dom naroda, neke kandidatske liste imale isti količnik glasova.

U Skupštini HNŽ-a, to su bile dvije kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda – lista Raguž Iva i lista Vesna Šunjić, kao i tri iz reda srpskog naroda – liste Dujmović Zora, Saradžić Vesna i Suša Dragica.

Današnjim ždrijebom trebalo je nadomjestiti jedan mandat iz reda hrvatskog i dva iz reda srpskog naroda.

Kad je riječ o SBŽ-u, na konstituirajućoj sjednici novog postizbornog saziva, na osnovu rezultata posrednih izbora provedenih tom prilikom za delegate u Dom naroda, tri kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda – liste Krišto Suzana, Mrnjavac Boris i Šimunović Ivo, ostvarile su također isti količnik (2,00).

Zbog toga je današnjim ždrijebom odlučeno o dodjeli dva preostala mandata iz reda hrvatskog naroda.

U Hercegovačko-neretvanskoj županiji su 1. listopada tri kandidatske liste iz reda hrvatskog naroda dobile direktan ‘prolaz’ u Dom naroda. To su liste predlagatelja, odnosno zastupnika iz reda Koalicije HDZBiH; Olivera Solde, Damira Džebe i Tomislava Martinovića, kao i lista predložena iz reda HDZ-a 1990 čiji će predloženi kandidat također biti član novog saziva Doma naroda iz reda Hrvata.

Od delegata bošnjačkog naroda, kandidatska lista Džafera Alića dobila je dovoljno glasova te je prvorangirana na listi Irma Memidžan izabrana u Dom naroda Parlamenta FBiH.

Iz kandidatske liste Ostalih izabran je Arman Zalihić.

U Srednjobosanskoj županiji su 1. prosinca Ljubinka Atanasijević iz reda srpskog, Anto Bilić i Ilija Nakić iz reda hrvatskog naroda, kao i Eldin Delić i Amir Orlović iz reda Bošnjaka direktno ostvarili mandate za novi saziv Doma naroda Parlamenta FBiH.

IZ SIP-a su danas najavili da će u četvrtak biti obavljen ždrijeb za izbor delegata iz HBŽ-a i sarajevske županije.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
780FollowersFollow
19,500SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
-3.1 ° C
-3.1 °
-3.1 °
54 %
1.5kmh
0 %
Čet
5 °
Pet
7 °
Sub
9 °
Ned
10 °
Pon
10 °

NAJNOVIJE VIJESTI