10.5 C
Mostar
Srijeda, 7 prosinca, 2022

Željana Zovko: Hrvatski narod u BiH je najmanji narod i bez obzira na njegovu veličinu ne može se dovesti u poziciju da su njegova prava ukinuta

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Andrej Plenković u Bruxellesu je sudjelovao na sjednici Europskoga parlamenta. Tijekom rasprave o budućnosti EU-a premijer je rekao kako se Hrvatska nada pozitivnim odlukama kako bismo prvoga siječnja sljedeće godine mogli biti dio i eurozone i šengenskog prostora. Potporu je premijer dao kandidaturi za članstvo Ukrajine, a pozvao je da se slična odluka uskoro donese i za Bosnu i Hercegovinu. O ozračju u Bruxellesu u Dnevniku HTV-a govorila je europarlamentarka Željana Zovko.

Potpora proširenju EU-a unije bitno se promijenila nakon početka rata u Ukrajini, potvrdila je u Dnevniku HTV-a zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko. Vlada velika solidarnost i potpora kanidaturi Ukrajine budući da ona prolazi svoje najteže razdoblje. S takvim je ratom bila suočena i Hrvatska, kad joj je negirano postojanje.

Odgovarajući na pitanje o zemljama koje su već dugo u tzv. ‘europskoj čekaonici’ i bili Bosna i Hercegovina mogla dobiti ubrzanong pristupa Uniji kazala je kako je premijer jasno rekao da Hrvatska bila i ostala snažno uz BiH, ali uz jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda.

  • Hrvatski narod je najmanji narod i bez obzira na njegovu veličinu ne može se dovesti u poziciju da su njegova prava ukinuta. Tako je premijer još jednom snažno potcrtao kako u BiH treba doći do promjene izbornog zakona koji je nepravedan prema hrvatskome narodu u BiH i da Hrvatska s delegacijom HDZ-a stoji iza kandidature BiH u Uniji. Europski put je jedini put, a Hrvati povezuju BiH s Europom, kazala je.

Zastupnici lijevog spektra nameću nerealne situacije – jugoslavizacija

Dodala je kako su europski zastupnici upoznati sa sigurnosnim pitanjima vezano za BiH koja je u Bruxellesu došla na temu vezano za moguće prelijevanje sukoba i štetnog utjecaja na BiH.

  • Zastupnici pučana su od početka podržavali BiH na temelju Daytonsko-pariškog sporazuma. Podržali su i izglasali put BiH, a to je put federalizma i jednakopravnosti. U zadnjih nekoliko godina imamo novih pojava. Zastupnici lijevog spektra više su zainteresirani za ‘gradnju drugih društava na zapadnom Balkanu’, ali nisu dovoljno upoznati sa situacijom. Pokušavaju nametnuti situacije đenju bivšeg ‘jugoslavenskog modela’. čije na tragu grakoje su nerealne i ne idu konstruktivnom rješenju, dodala je Zovko prozvavši pritom Socijaliste i Zelene.

Naglasila je kako se pučani bore za srednji put BiH – europsko rješenje koje će stabilizirati zapadni Balkan.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
758FollowersFollow
18,700SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
sumaglica
10.5 ° C
10.9 °
10.5 °
100 %
1.3kmh
75 %
Sri
12 °
Čet
13 °
Pet
14 °
Sub
15 °
Ned
15 °

NAJNOVIJE VIJESTI