17.7 C
Mostar
Nedjelja, 20 lipnja, 2021

Zovko: EU i SAD mogu zajedno odigrati ključnu ulogu u javnoj diplomaciji za distribuciju cjepiva

Europski parlament radi na izvješću u kojem će predstaviti svoja očekivanja vezana uz budućnost odnosa EU-a i SAD-a. Prvi nacrt izvješća danas je bio tema rasprave članova Odbora za vanjske poslove. Željana Zovko, izvjestiteljica u sjeni za ovo izvješće ispred Europske pu;ke stranke (EPP), istaknula je da je uska suradnja sa SAD-om ključna za sigurnost i obranu Europske unije. Izjavila je da Europa treba povećati svoje obrambene sposobnosti, dok NATO ostaje ključni stup za europsku sigurnosnu strukturu.

Zovko je također pozdravila angažman američke administracije u Bosni i Hercegovini s izaslanstvom EU-a na pronalaženju izlaza iz slijepe ulice u kojoj se Bosna i Hercegovina nalazi dvadeset i pet godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma. Taj je stav izražen u dopisu državnog tajnika Antonyja Blinkena, a ponovljen je u izjavi visokog predstavnika Borrella jučer uoči sastanka Vijeća EU-a za vanjske poslove.

Zastupnica Zovko je nadalje pokrenula pitanje potrebe za uspostavljanjem međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima, a putem povećane aktivnosti i reforme multilateralnih organizacija. „Ovo se posebno odnosi na Svjetsku zdravstvenu organizaciju i njene strukture i sredstva za borbu protiv neviđenih kriza s kojima se trenutno suočavamo” – naglasila je Zovko.

„U pandemiji je naglašena potreba za globalnim upravljanjem u zdravstvenom sektoru. EU i SAD mogu odigrati ključnu ulogu kroz poboljšanu suradnju u javnoj diplomaciji u pogledu proizvodnje i distribucije cjepiva” – ističe Zovko. Zastupnica smatra da je suradnja također potrebna i u obnovi gospodarstava i osiguravanju pravedne trgovine.

Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove u Europskom parlamentu je potom upozorila kako se EU i SAD susreću s izazovima uzrokovanima brzim tehnološkim promjenama i sve većim cyber prijetnjama, što je prilika za izradu transatlantskog programa novih tehnologija i tehnoloških regulacija, čime bi se osigurala digitalna transformacija.

Zovko je svoje obraćanje zaključila pozivom na veću međuparlamentarnu diplomaciju i suradnju: „Oba partnera dijele interes za jačanjem demokracije u zemlji i u svijetu. Međuparlamentarnom diplomacijom i suradnjom mogli bismo doći do zajedničkih odgovora u borbi protiv govora mržnje i dezinformacija na široj razini“.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,746FansLike
246FollowersFollow
8,680SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
17.7 ° C
17.7 °
16.9 °
88 %
0.9kmh
18 %
Ned
34 °
Pon
34 °
Uto
36 °
Sri
38 °
Čet
38 °

NAJNOVIJE VIJESTI