12.7 C
Mostar
Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Zovko: Međugeneracijska solidarnost ključ je uspješnog napretka našeg društva

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Na ovomjesečnoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta održana je rasprava o mogućnostima i izazovima povezanima s politikom starenja europskog kontinenta i njegova stanovništva. Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko pozdravila je sadržaj izvješća o kojem će se glasovati u srijedu, naglasivši kako je nužno odgovoriti na demografske izazove i pojačati međugeneracijsku solidarnost:

„Europski kontinent je sve stariji, životni vijek građana se produžio, a demografski proces starenja našeg stanovništva je u ubrzanoj i uzlaznoj putanji. Moramo odgovoriti na demografske izazove, a za uspješno napredovanje cjelokupnog društva nužno je poboljšati životne uvjete pripadnika starije životne dobi i omogućiti im dostojanstveno starenje, potaknuti njihovo aktivno sudjelovanje u društvu, kontinuirano jačanje međugeneracijske solidarnosti i sveobuhvatniju mirovinsku politiku“ – istaknula je Zovko.

Zovko je dodala kako je za rješavanje demografskih izazova u ruralnim područjima izuzetno važno potaknuti gospodarski razvoj uz pomoć strukturnih i investicijskih fondova Unije, u sinergiji s drugim europskim fondovima. Pored toga, upozorila je i na nužnost zaustavljanja diskriminacije i društvenog isključivanja pripadnika starije životne dobi:

„Pandemija koronavirusa je iznova naglasila koliko je bitna društvena uključenost svih stanovnika, osobito starijih osoba te koliko je važno smanjiti digitalni jaz i omogućiti im pristup digitalnoj komunikaciji. Moramo zaustaviti diskriminaciju i nastaviti brigu o našim starijim građanima, nitko ne smije ostati prepušten sam sebi“- zaključila je Zovko.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
821FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
oblačno
12.7 ° C
12.9 °
12.7 °
87 %
4.1kmh
100 %
Pon
15 °
Uto
9 °
Sri
12 °
Čet
15 °
Pet
15 °

NAJNOVIJE VIJESTI