15.9 C
Mostar
Ponedjeljak, 27 ožujka, 2023

Zovko: Ostaju izazovi u postizanju globalne ravnopravnosti žena i muškaraca

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta glasovao je danas o mišljenju u kojem se pozdravlja novi Akcijski plan za ravnopravnost spolova i osnaživanje žena u vanjskom djelovanju 2021. -2025. (GAP III).

Željana Zovko, izvjestiteljica u sjeni Europske pučke stranje (EPP) za navedeno mišljenje, naglasila je kako za postizanje ravnopravnosti žena i muškaraca još mnogi izazovi trebaju biti riješeni. “Akcijskim planom za ravnopravnost spolova, Europska unija postavlja jasne ciljeve kako bi osigurala veću jednakost unutar svojih službi i izaslanstava u inozemstvu te promicala iste standarde u svojim partnerskim zemljama”, poručila je Zovko.

Mišljenje poziva na identificiranje i rješavanje temeljnih uzroka nejednakosti u svrhu njihovog prevladavanja i omogućavanja smislenog uključivanja i sudjelovanja žena i muškaraca.

“Potrebne su nam radnje koje će zajamčiti uključivo obrazovanje na svim razinama jer je to temelj za postizanje ravnopravnosti spolova i ekonomskog osamostaljenja”, istaknula je Zovko.

Pored toga, Zovko je u mišljenje uspjela uključiti tekst koji poziva na promicanje uloge žena u politici, područjima sukoba i kulturnoj baštini.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
821FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
15.9 ° C
15.9 °
15.9 °
55 %
7.2kmh
75 %
Pon
15 °
Uto
9 °
Sri
12 °
Čet
15 °
Pet
14 °

NAJNOVIJE VIJESTI