0.9 C
Mostar
Nedjelja, 5 veljače, 2023

Zovko: Sloboda vjere i vjeroispovijesti je temeljno ljudsko pravo

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Zastupnici u Europskom parlamentu raspravljali su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu o izvješću o progonu manjina na temelju vjere ili vjeroispovijesti. Izvješćem Europski parlament želi ukazati na stanje prava na slobodu vjere i vjeroispovijest u svijetu te skrenuti pozornost na slučajeve diskriminacije i progona manjina različitih vjeroispovijesti.

Zastupnica u Europskom parlamentu i članica parlamentarne međuskupine za slobodu vjere i vjeroispovijesti, Željana Zovko, pozdravila je izvješće naglasivši da progon temeljen na vjeroispovijesti predstavlja kršenje temeljnih ljudskih prava. „Sloboda vjere ili vjeroispovijesti zajamčena je člankom 18. Opće deklaracije UN-a o ljudskim pravima. Iz tog razloga Europska unija, a pogotovo međunarodne organizacije, vlade zemalja članica UN-a i nevladine udruge imaju obavezu pojačati svoje napore u osudi i sprječavanju takvih praksi diljem svijeta“, naglasila je Zovko i dodala da je u svojim amandmanima koji su uključeni u konačan tekst izvješća pozvala na zaštitu onih koji brane i zastupaju pravo na vjeru i vjeroispovijest budući da oni često i sami mogu postati mete te je ukazala da kršćani ostaju najprogonjenija skupina na svijetu. Zovko je također u amandmanima pozdravila humanitarne aktivnosti crkava i organizacija utemeljenih na vjeri u zonama pogođenim sukobima koje značajno pomažu ljudima kojima je to prijeko potrebno bez obzira na njihovu vjeroispovijest.

Zovko je dodala kako diplomacija u ovakvim slučajevima može biti ključni instrument u promicanju međureligijskog dijaloga i podizanju svijesti o utjecaju slobode vjere i vjeroispovijesti. „Pozivam na žurno imenovanje novog posebnog izaslanika za promicanje slobode vjere ili vjeroispovijesti izvan EU-a kako bi se nastavio rad na uspostavljanju dijaloga s nacionalnim tijelima i uključenim dionicima jer će samo prisutnost i uključenost Europske unije povećati senzibilizaciju tog problema“, zaključila je Zovko.

Podsjetimo, Zovko je sredinom 2020. godine nakon kontinuiranih napada na Katoličku crkvu u BiH inicirala pismo podrške radne skupine Kluba EPP-a za interkulturne odnose i međureligijski dijalog kardinalu Puljiću, u kojem su zastupnici izrazili potporu njegovom pravu na vjersku slobodu i kulturu sjećanja. Jednako tako, Zovko je 2019. godine predvodila izaslanstvo Kluba zastupnika EPP-a sa zastupnicima članovima iste skupine iz Italije, Njemačke, Nizozemske i Slovačke u Mostar i Međugorje u cilju dogovora o Izbornom zakonu gdje su se susreli s predstavnicima svih vjerskih zajednica. Pored toga, Zovko je 2017. godine organizirala konferenciju i izložbu u Europskom parlamentu pod nazivom „Europska BiH: Kulturna raznolikost i pomirenje“ o tri vjerska objekta na koju je pozvala pripadnike tri vjerske zajednice u BiH. Izložbu je otvorio predsjednik Europskog parlamenta, a prisustvovali su kardinal Puljić, muftija dr. Kavazović i Oriol Freixa Matalonga, ispred UNESCO-a.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
779FollowersFollow
19,500SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
raštrkani oblaci
0.9 ° C
0.9 °
0.9 °
37 %
7.2kmh
40 %
Ned
1 °
Pon
1 °
Uto
3 °
Sri
4 °
Čet
5 °

NAJNOVIJE VIJESTI