5.9 C
Mostar
Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Biskup Franjo Komarica primio mlade iz nekoliko europskih zemalja

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Biskup banjolučki mons. Franjo Komarica primio je u utorak 9. kolovoza 2022. 20-ak mladih sudionika Erasmus programa u Kući susreta „Marija Zvijezda“ u Banjoj Luci.

Njemačka nevladina organizacija Gesamteuropäisches Studienwerk (Paneuropska studija) u sklopu Erasmus programa od strane njemačke nacionalne agencije za programe s mladima organizirala je s 20-ak mladih iz Njemačke, Rumunjske, Moldavije, Poljske i Bosne i Hercegovine posjet biskupu Komarici.

Banjolučki biskup izrazio im je srdačnu dobrodošlicu i zahvalio za njihovu spremnost da upoznaju osobite znamenitosti, ljude i prirodne ljepote Bosne i Hercegovine, piše ktabkbih.ba.

Predstavio im je specifično „europsko“ mjesto gdje se nalaze, pojasnivši im da su plemeniti ljudi iz mnogih europskih zemalja došli u Banju Luku još prije 130 i više godina, te su svojom ljubavlju i neumornim radom i molitvom izuzetno mnogo – u svakom pogledu – pomogli tadašnjem stanovništvu i općoj izgradnji i grada i cijelog kraja.

Mladi su imali mogućnost pogledati trajnu izložbu o jedinstvenoj prošlosti nekoć slavne trapističke opatije „Marija Zvijezda“.

U razgovoru s biskupom Komaricom zanimali su se i za aktualnu situaciju, kako bogate baštine trapističkog samostana, tako i s obzirom na domaće katoličko pučanstvo. Mons. Komarica ih je ukratko informirao o naporima Banjolučke biskupije da, unatoč teškom stradanju u zadnjem ratu, neumorno doprinosi pomirenju i zajedničkom dobru svih sugrađana kroz brojne projekte, među kojima je i Europski centar za mir i suradnju u Kući susreta „Marija Zvijezda“.

Na primjedbu nekih od gostiju da se u Europi opaža smanjenje zanimanja za duhovne vrijednosti, banjolučki biskup podsjetio je da Europa svoj današnji identitet zahvaljuje brojnim generacijama svojih građana koji su ljubomorno njegovali i duhovnu dimenziju svoga bića u duhu drevnog pravila „Ora et labora“ – „moli i radi“.

Zahvalivši biskupu za dragocjeni susret , mladi su obećali da će ponovno doći.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
821FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
5.9 ° C
5.9 °
5.9 °
87 %
0.5kmh
20 %
Ned
18 °
Pon
15 °
Uto
9 °
Sri
11 °
Čet
13 °

NAJNOVIJE VIJESTI