22.1 C
Mostar
Ponedjeljak, 8 kolovoza, 2022

Hrvati iz Bavarske već 49 godina hodočaste u njemački Lourdes

Hrvati katolici s područja Bavarske iz 12 hrvatskih katoličkih misija, župa i zajednica hodočastili su u nedjelju 49. put u marijansko svetište Altötting, piše portal Dijaspora.

Altötting, kojeg nazivaju i njemačkim Lourdesom, jedno je od najznačajnijih i najposjećenijih hodočasničkih mjesta u Njemačkoj i Europi, udaljeno stotinjak kilometara od Münchena. Poznato je da su u Altötting hodočastili kraljevi i svjetovni vladari kao i trojica papa: Pio VI., Ivan Pavao II. te papa Benedikt XVI.

Zagovoru Gospe od Altöttinga pripisuju se mnoga čudesna ozdravljenja o kojima svjedoči mnoštvo zavjetnih darova izloženih u trijemu koji okružuje Kapelu Milosti (njem. Gnadenkapelle).

Svečano misno slavlje u velebnoj bazilici St. Anna u blizini Gnadenkapelle predvodio je kotorski biskup mons. Ivan Štironja u suslavlju s fra Franom Čugurom, predstavnikom bavarskog regionalnog područja i voditeljem HKŽ-a Rosenheim; fra Miroslavom Jonjićem, voditeljem HKZ-a Passau, ujedno i organizatorom hodočašća; fra Petrom Klapežom, voditeljem HKŽ-a München; fra Edvardom Sokolom, gvardijanom samostana St. Gabriel u Münchenu i dušobrižnikom u HKŽ-u München, vlč. Vladom Letinčićem, voditeljem HKM-a Regensburg; fra Vislavom Krijanom, voditeljem HKŽ-a Traunreut; don Matom Križićem, voditeljem HKM-a Ingolstadt i fra Ivanom Čugurom, voditeljem HKŽ-a Freising.

Na početku mise išlo se u ophodu u kojem su članovi folklora HKŽ-a München fra Andrija Kačić Miošić obučeni u hrvatske narodne nošnje nosili stijeg Republike Hrvatske i Slobodne Države Bavarske.

U uvodnoj riječi biskup je zahvalio na pozivu da predslavi misno slavlje u ovome poznatom marijanskom svetištu, u prekrasnoj bazilici St. Anna, za Hrvate katolike koji se ovdje godišnje rado okupljaju. Izrazio je radost što su Hrvati ove godine došli na hodočašće u tako velikom broju. Posebno je pozdravio skupinu od 70 pješaka i 20 biciklista koji su, iz stotinjak kilometara udaljenog Münchena, hodočastili u Altötting predvođeni dušobrižnikom fra Edvardom Sokolom.

Pjevanje i sviranje tijekom euharistijskog slavlja predvodio je zbor i orkestar HKŽ-a München pod vodstvom s. Nikoline Bilić. Mons. Štironja uputio je zahvalnu riječ svima na organizaciji tako lijepog hodočašća te je sve pozvao u Boku Kotorsku.

Vjernici su imali priliku za ispovijed i osobne molitve. Tradicionalno hrvatsko hodočašće završilo je poslijepodnevnom molitvom uz blagoslov s Presvetim.

Za glazbeno oblikovanje Večernje i klanjanja bio je zadužen crkveni zbor HKM-a Rosenheim. 

spot_img

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
615FollowersFollow
16,800SubscribersSubscribe
spot_img
spot_img

VRIJEME

Mostar
vedro
22.1 ° C
22.1 °
22.1 °
72 %
3.3kmh
0 %
Pon
36 °
Uto
34 °
Sri
32 °
Čet
32 °
Pet
31 °

NAJNOVIJE VIJESTI