Kardinal Puljić u posjeti Italiji

Predsjednik biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, 18. veljače 2020. stigao je u talijanski grad Bari na obali Jadranskog mora u pokrajini Apuliji kako bi sudjelovao na susretu biskupa mediteranskih zemalja koji će se održati od 19 do 23. veljače 2020. u organizaciji Talijanske biskupske konferencije pod geslom: „Mediteran, granica mira“. U pratnji kardinala Puljića u Bari je došao i generalni tajnik Biskupske konferencije BiH i glavni urednik Katoličke tiskovne agencije mons. Ivo Tomašević.

-Odgovorio sam im da sam na ovaj susret biskupa mediteranskih zemalja, koji je u svoj temelj stavio zauzimanje za izgradnju mira, donio naše stanje u Bosni i Hercegovini imajući na umu da treba još mnogo raditi da se uspostavi mir i to mir stabilan i perspektivan. Smatram da je jako važno na ovakvim susretima da čujemo jedni druge, upoznamo jedni druge i tražimo put koji vodi do izgradnje mira i to mira koji počiva na istini i na pravdi bez obzira s koje strane obale ovog Mediterana živjeli. Svakom čovjeku treba biti omogućeno da ima svoje dostojanstvo i ostvaruje ljudska prava i svi se trebamo zauzimati na putu izgradnje jednakopravnosti – rekao je kardinal Puljić.

-Važno je, u prvom redu, da zajednički molimo jer mir je Božje djelo. Drugo, da tražimo putove onoga što možemo zajednički učiniti da ovaj Mediteran ne bude grobnica ljudi nego izvor života kroz komunikaciju i razmjenu dobara koja nam je Bog dao na ovim prostorima – dodao je.

Razgledajući stari dio Barija, kardinal Puljić pomolio se u katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije gdje mu je ljubazni župnik don Franco pojasnio da je riječ o romaničkoj građevini koja svojom jednostavnošću potiče čovjekovu dušu prema nebeskim visinama.

Kardinal Puljić pogledao je i staru tvrđavu na čijem ulazu dominira geslo susreta biskupa mediteranskih zemalja koji će se održati upravo u toj povijesnoj građevini.

Susret biskupa mediteranskih zemalja završit će pohodom pape Franje koji će se, 23. veljače u bazilici sv. Nikole u 8.30 sati susresti s biskupima zemalja Mediterana okupljenim na ovom susretu. Programom je predviđeno da, nakon pozdrava predsjednika Talijanske biskupske konferencije kardinala Gualtiera Bassettija, prigodnu riječ upute kardinal Puljić i apostolski upravitelj Latinskoga jeruzalemskog patrijarhata nadbiskup Pierbattista Pizzaballa. Pošto se obrati okupljenima i sasluša riječi zahvale alžirskoga nadbiskupa Paula Desfargesa, predsjednika Sjevernoafričke biskupske konferencije (CERNA) te se pomoli u kripti bazilike pred moćima sv. Nikole i pozdravi dominikansku zajednicu, čuvare svetišta, papa Franjo predvodit će na Trgu Viktora Emanuela II., prvoga kralja ujedinjene Italije, Euharistijsko slavlje s početkom u 10.45 sati kojim završava susret „Mediteran, granica mira“.

Please follow and like us: