13.9 C
Mostar
Četvrtak, 2 prosinca, 2021

Kršćanski poglavari uputili klimatski apel: “Poslušajte Zemljin vapaj”

Uoči skorašnje Konferencije Ujedinjenih naroda (UN) o klimatskim promjenama, tri glavna kršćanska lidera uputila su zajednički apel vjernicima da “poslušaju Zemljin vapaj” i počnu hitno poduzimati mjere za zaštitu okoliša i smanjenje posljedica klimatskih promjena.

U apelu pod nazivom “Zajednička poruka za zaštitu života”, papa Franjo, kanterberijski nadbiskup Justin Welby i pravoslavni ekumenski patrijarh Bartolomej pozvali su kršćane na molitvu za svjetske čelnike da na UN-ovoj Konferenciji o klimatskim promjenama u studenom u Glasgowu donesu razborite i hrabre odluke.

“Pozivamo sve ljude, bez obzira na njihova uvjerenja i svjetonazore, da poslušaju Zemljin vapaj i vapaj siromašnih, da preispitaju svoje ponašanje i prinesu potrebne žrtve za spas Zemlje koju nam je dao Bog”, stoji u njihovoj poruci.

Papa Franjo na čelu je Rimokatoličke crkve koja ima 1,3 milijardu članova, patrijarh Bartolomej duhovni je vođa pravoslavnih kršćana kojih je u svijetu oko 220 milijuna, a Welby je viši biskup svjetske anglikanske zajednice koja ima oko 85 milijuna članova.

Sva trojica aktivno se zalažu za zaštitu okoliša i slažu se da su klimatske promjene i globalno zatopljenje barem djelomično uzrokovani ljudskim djelovanjem, između ostaloga i prekomjernim korištenjem fosilnih goriva.

“Pred nama je stroga pravda na djelu: gubitak bioraznolikosti, degradacija okoliša i klimatske promjene neizbježne su posljedice našeg djelovanja, naše pohlepe u prekomjernom iskorištavanju Zemljinih resursa, ovaj planet to više ne može izdržati”, kažu crkveni poglavari.

Spominju i nedavne ekstremne vremenske pojave, prirodne katastrofe, poplave, požare, suše i porast razine mora koji pokazuju da “klimatske promjene nisu izazov s kojim ćemo se nositi tek u budućnosti, nego je riječ o neposrednoj krizi koja već sada ugrožava opstanak života”.

U Europi je ovo ljeto bilo najtoplije, iako je riječ o maloj razlici u odnosu na prethodne dvije najviše izmjerene temperature u razdoblju od lipnja do kolovoza, objavili su u utorak europski znanstvenici.

Zeleni su pozvali UN da odgodi konferenciju COP26 zbog, kako su poručili iz Klimatske akcijske mreže (Climate Action Network, CAN) krize uzrokovane covidom-19 koja je zahvatila brojne zemlje, posebno siromašne koje se još bore za pristup cjepivu.

Na takvim događanjima obično sudjeluju izaslanici iz više od 190 zemalja.

I papa Franjo će sudjelovati na UN-ovoj konferenciji ako mu to dopusti zdravstveno stanje, s obzirom na to da je u srpnju operirao crijeva, priopćile su njegove službe.

Sudjelovanje je potvrdio i nadbiskup Welby, izvijestila je njegova glasnogovornica. Ured patrijarha Bartolomeja još se nije očitovao o njegovu dolasku.

Vatikan će 4. listopada biti domaćin velikog okupljanja svjetskih religijskih vođa i znanstvenika koji će ukazati na važnost predstojeće klimatske konferencije u Glasgowu.

Skup pod nazivom “Vjera i znanost: Uoči COP26”, koje organiziraju Velika Britanija i Italija, okupit će oko 40 visokih predstavnika najvećih svjetskih religija i desetak znanstvenika.

Povezani članci

Ostanite povezani

11,589FansLike
335FollowersFollow
11,600SubscribersSubscribe
spot_img

VRIJEME

Mostar
isprekidani oblaci
13.9 ° C
13.9 °
11.8 °
76 %
6.7kmh
75 %
Čet
14 °
Pet
11 °
Sub
8 °
Ned
11 °
Pon
8 °

NAJNOVIJE VIJESTI