8.9 C
Mostar
Utorak, 31 siječnja, 2023

Obilježavanje glavosjeka svetog Ivana Krstitelja u Podmilačju

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Župa svetog Ivana Krstitelja u Podmilačju, kod Jajca, proslavila je 29. kolovoza 2022. svečano svoj drugi patron svetkovinu Mučeništva sv. Ivana Krstitelja ili Glavosjek svetog Ivana Krstitelja, izvijestili su iz Župe, prenosi mrežna stranica bosnasrebrena.ba.

Na središnje misno slavlje iz svih dijelova jajačkoga kraja u to najstarije bosansko svetište i mjesto pokore i molitve, došao je veliki broj vjernika, hodočasnika. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je fra Emanuel Radić, novi samostanski i župni vikar u Franjevačkom samostanu sv. Luke u Jajcu, u suslavlju domaćega župnika fra Filipa Karadže, gvardijana fra Vinka Markovića, fra Ivanka Vuka, fra Antonija Gašića i fra Nikice Vujice.

U svojoj propovijedi fra Emanuel je, između ostaloga, kazao: „Životna napetost između Božje svetosti i ljudske grešnosti izražena je u evanđelju današnje svetkovine. Napetost se može shvatiti i pojedinačno i zajednički. Svaki vjernik kada pokuša u sebi osjetiti taj glas, shvatiti će da je potreban jedan duhovni napor kako bi prevladao svoje strahove. Redovito su ljudi s takvim vlastitim nemirima nevidljivi i jedino pred Bogom mogu osjetiti što to znači kad Isus kaže svim izmučenim i napaćenim ljudima: Dođite k meni svi vi izmoreni i opterećeni, i ja ću vas odmoriti… Sveti Ivan Krstitelj, koji je preteča Kristov, glasnik je Božje pravde i svetosti te svjedoči za svjetlo. O svjetlu spasenja imamo svjedočanstvo u evanđelju: Svjetlo istinsko koje prosvjetljuje svakog čovjeka dođe na svijet. Ovo svjedočanstvo daje nadu za sve ljude na zemlji. Nema izuzetka. Kad sam spominjao napetost između Božje svetosti i ljudske grešnosti, spomenuo sam da to može biti i na razini zajednice, počevši od obitelji, naroda, Crkve. Dok naše osobne drame i bilo kakvi duhovni nemiri nisu u nekakvom prvom planu, i kao takve su pod Božjom zaštitom, ona napetost koja se događa javno uvijek je vidljiva i itekako zna pogađati bilo koje vrijeme, pa i odraziti se na ljudske živote. Pogotovo na našim prostorima gdje mi ne možemo pronaći stoljeće bez nekakvog rata, ustanka, protesta, nezadovoljstva… i sve te nesretne pojave teško se mogu zaboraviti… Svaka sveta Misa je i naša molitva za svetost života. Biti svet po uzoru na Ivana Krstitelja znači vjerovati da je smrt dio života, a ne kraj života. Pozvani smo po sakramentu krštenja da naša vjera bude utemeljena na Kristovom uskrsnuću. Glavosjek Ivana Krstitelja poruka je svima nama da je smrt pobijeđena u Kristu Isusu.“

Na sv. Misi su s. M. Dragica Ljubos i s. M. Gizela Dolić vodile sviranje i pjevanje. Bilo je lijepo vidjeti i čuti zajednički nastup pjevača župnih zborova iz Jajca, Pougarja i Podmilačja. Na kraju sv. Mise župnik je zahvalio fra Emanuelu Radiću, svim svećenicima, časnim sestrama, pjevačkom zboru i vjernicima na dolasku te molitvenoj i svakoj drugoj podršci za ovaj blagdan. Nakon sv. Mise vjernici su se zadržali na okrjepi ispred župnog ureda.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
777FollowersFollow
19,500SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
raštrkani oblaci
8.9 ° C
8.9 °
8.9 °
34 %
5.7kmh
40 %
Uto
9 °
Sri
9 °
Čet
10 °
Pet
11 °
Sub
11 °

NAJNOVIJE VIJESTI