10.5 C
Mostar
Srijeda, 7 prosinca, 2022

Sveta misa u spomen pobijenih fratara i žrtava rata u Mostaru

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Svetim misnim slavljem u crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru obilježena je godišnjica pobijenih fratara ali i vjernika Grada Mostara i okolice koji su žrtve II. svjetskog rata te rata i poraća Domovinskog rata.

Vjernici su se prisjetili stradalih fratara i svega onog što su učinili za svoj narod i vjeru, kao i svih onih koji su u Domovinskome ratu, Drugome svjetskom ratu i poraću na raznim mjestima i stratištima prolili svoju krv, nasilno stradali ni krivi ni dužni.

Među stradalim franjevcima bili su fra Leo Petrović, fra Jozo Bencun, fra Rafo Prusina, fra Bernardin Smoljan, fra Grgo Vasilj, fra Kažimir Bebek i fra Nenad Pehar koje su na današnji dan 1945. partizani odveli na Neretvu, ubili i bacili u vodu.

Svetu je misu predslavio gvardijan Franjevačkog samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru fra Danko Perutina koji je podsjetio na te događaje kako se, kako kaže, ne bi zaboravili.

– Svaku nasilnu smrt treba istražiti. Mi nismo suci ali nas boli nepravda jer se partizanska ubojstva nisu istražila, a i danas se o tome šuti i prešućuje. Sedmoricu braće fratara na čelu s Leom Petrovićem na čistu srijedu partizani su odveli na Neretvu i ubili. Tragova, a ni svjedoka nema jer se htjelo zatrti sve što je katoličko – istaknuo je gvardijan.

Dodao je kako su ubijeni svi fratri intelektualci, profesori i doktori jer se mislilo da će se tako lakše manipulirati hrvatskim narodom.

Nakon mise, Frama Mostar izvela je prigodni recital o nevino pobijenim franjevcima.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
758FollowersFollow
18,700SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
sumaglica
10.5 ° C
10.9 °
10.5 °
100 %
1.3kmh
75 %
Sri
12 °
Čet
13 °
Pet
14 °
Sub
15 °
Ned
15 °

NAJNOVIJE VIJESTI