Svete mise će se služiti u Hercegovini

Biskupski ordinarijat Mostar oglasio se povodom situacije oko koronavirusa, a za razliku od Vrhbosanske i Banjolučke biskupije, na području Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije svetih misa će biti, ali izdana su posebna upozorenja.

Naglašava se i da je oko razvoja i opasnosti koronavirusa situacija promjenjiva tako da nema dugoročnih odluka, međutim zasad je situacija takva da crkve ostaju otvorene. – Određujemo da sve crkve na području Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije, kao i do sada, dok civilne vlasti ne donesu drugačiju odluku, budu otvorene za osobnu molitvu, pobožnosti te liturgijska i sakramentalna slavlja. Dakako, uvijek pazeći da se obdržavaju uredbe i propisi mjerodavnih civilnih vlasti.

Gdje je to moguće, ako dolazi više vjernika na sv. Misu, neka se postave vanjski razglasi ili da se sv. Misa slavi na otvorenom u nadolaznim proljetnim danima – navodi se u priopćenju koje potpisuje biskup Ratko Perić. U obrazoženju otvaranja crkve i služenja svetih misa navodi se i sljedeće.

“Nije li danas na nama – Kristovoj Crkvi – da i u ovom zahtjevnom vremenu poput sv. Josipa uvedemo Isusa u svijet, a ne da ga u crkve zatvorimo te mu se ni mi svećenici ni vi vjernici ne klanjamo, niti sakramentno primamo”, navedeno je između ostalog, prenosi vecernji.ba.

Please follow and like us: