18.9 C
Mostar
Utorak, 3 kolovoza, 2021

Tri svećenika iz istog sela i iste župe slavili mladu misu

Trojica Vitežana iz mjesta Jardol – fra Fabio Badrov, fra Zdenko Frljić i fra Zoran Topalović u nedjelju, 18. srpnja u župi Sv. Juraja u Vitezu – proslavila su svoje mlade mise.

U koncelebraciji je bio velik broj svećenika, a na početku misnog slavlja riječi pozdrava i čestitki uputio je župnik fra Velimir Bavrka.  

Mlada misa kao zahvala

Na početku prigodne homilije doc. dr. sc. fra Stipo Kljajić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu kazao je kako postoje mnogi razlozi za slavlje mlade mise, ali da je onaj glavni zahvala – i to zahvala Bogu i ljudima. “Zahvala Bogu jer bez Božjeg poziva čovjek ne bi ni imao na što odgovoriti. Bez Božjeg vodstva svećenik gubi svoje prvo i zadnje utemeljenje. Zahvala ljudima jer uz sve osobno zalaganje i nastojanje čovjek ne bi ni mogao doći do svećeništva, a kamo li ostati svećenik. Na koncu, upravo njima, ljudima, svećenik je i poslan. Zahvala napose onim ljudima koji su mladomisnika pratili na njegovom putu do svećeništva počevši od onih najbližih, od njegove obitelji, preko rodbine, prijatelja, župne zajednice, svih onih koji su ga odgajali i školovali, svih onih koji su mu pomagali i molili za njega”, rekao je fra Stipo.

Propovjednik je u nastavku govorio da se sve one osobine koje treba imati dobar svećenik odnose, odnosno važne su i kod svakog drugog vjernika. “Ne može se jednostavno biti dobar svećenik, ako se nije dobar čovjek”, rekao je.

“Pouzdanje u Boga, povjerenje u Boga, moglo bi se reći najvažnije je u životu svakog vjernika. Ali kakvo povjerenje? Ne fanatičko, luđačko povjerenje; ne zanesenjaštvo Bogom koji mrzi svijet i prezire tijelo, nikakvo preuzeto ufanje da npr. ako vjerujemo, ako dobro vjerujemo, ne možemo se zaraziti ni sa čim. Nikakvo pouzdanje u Boga koje gazi ljude, koje čini nepravde; nikakvo bezgranično pouzdavanje u Božje milosrđe dok se nema nimalo sluha za potrebe brata pored tebe. Nikakvo pouzdanje da je samo važno moliti se Bogu i vjerovati i neće nam se ništa loše dogoditi. Molitva i vjera nas moraju mijenjati. Ako nas ne mijenjaju, ako ostajemo isti i prije i poslije molitve, onda naprosto nismo dobro molili. Nego temeljno povjerenje, što je najteže, da s Bogom ne mogu u konačnici propasti”; naglasio je na kraju fra Stipo i dodao kako se isplati biti dobar te da pouzdanje u Boga znači znati da Bog s čovjekom ima plan.

Nesvakidašnjem slavlju nazočio je velik broj vjernika, a bilo je i onih koji su tu prigodu uljepšali noseći narodne nošnje.

Mladomisnici

Krajem prošle 2020., 29. studenoga na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu mladomisnike je banjolučki pomoćni biskup Marko Semren, OFM zaredio za đakone, a tijekom svečanog euharistijskog slavlja, na svetkovinu Sv. Petra i Pavla 29. lipnja u katedrali Srca Isusova u Sarajevu nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljićzaredio ih je za svećenike, piše vitez.info.

Fra Zoran Topalović sin je Draženka i +Željkerođ. Skopljak, iz župe Sv. Juraja u Vitezu. Rođen je 29. srpnja. 1991. u Zenici. U župi Vitez je kršten i krizman. Osnovnu školu završio je u Staroj Biloj 2006., a Opću gimnaziju u KŠC-u u Travniku 2010. Godine 2013. postigao je bakalaureat na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Nakon toga odlučio se za franjevački poziv. Godinu postulature završio je u Visokom 2014. i iste godine franjevački habit obukao u G. Dubici. Godinu novicijata proveo je u samostanu u Livnu te prve zavjete položio 5. srpnja 2015. Svečane zavjete položio je 6. listopada. 2019. u Vitezu. Fra Zoran je završio Filozofsko-teološki studij i diplomirao na Franjevačkoj Teologiji u Sarajevu 26. lipnja 2020.

Fra Zdenko Frljić sin je Ivice i Ankice rođ. Rajić, iz župe Sv. Juraja u Vitezu. Rođen je 21. studenog 1995. u Novoj Biloj. U župi Vitez je kršten i krizman. Osnovnu školu završio je u Biloj 2010. Nakon toga odlučio se za franjevački poziv i otišao u Franjevačko sjemenište u Visoko. Maturirao je u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom 2014. Franjevački habit obukao je 13. srpnja. 2014. u G. Dubici. Godinu novicijata proveo je u samostanu u Livnu. Prve zavjete položio 5. srpnja 2015. Svečane zavjete položio je 6. listopada. 2019. u Vitezu. Fra Zdenko je završio Filozofsko-teološki studij i diplomirao na Franjevačkoj Teologiji u Sarajevu 26. lipnja 2020, prenosi Nedjelja.ba.

Fra Fabio Badrov sin je Frane i Mirjane rođ. Bašić, iz župe Sv. Juraja u Vitezu. Rođen je 18. siječnja 1996. u Kölnu u Njemačkoj, gdje je i kršten u Hrvatskoj katoličkoj misiji. Krizman je u Vitezu. Osnovnu školu završio je u Biloj 2010. kao i Osnovnu glazbenu školu u Vitezu. Nakon toga odlučio se za franjevački poziv i otišao u Franjevačko sjemenište u Visoko. Maturirao je u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom 2014. Franjevački habit obukao je 13. srpnja 2014. u G. Dubici. Godinu novicijata proveo je u samostanu u Livnu. Prve zavjete položio 5. srpnja 2015. Svečane zavjete položio je 6. listopada. 2019. u Vitezu. Fra Fabio je završio Filozofsko-teološki studij i diplomirao na Franjevačkoj Teologiji u Sarajevu 26. lipnja 2020.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,746FansLike
267FollowersFollow
9,860SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
18.9 ° C
18.9 °
17.9 °
63 %
1kmh
0 %
Uto
32 °
Sri
36 °
Čet
31 °
Pet
32 °
Sub
35 °

NAJNOVIJE VIJESTI