6 C
Mostar
Subota, 31 listopada, 2020

U Bosanskom Grahovu otvorena „Godina Boţje Riječi“ i svečano proslavljena 1600. obljetnica smrti Sv. Jeronima

U povodu 1600. obljetnice smrti velikog crkvenog naučitelja, prevoditelja i tumača Svetoga Pisma, sv. Jeronima, danas je započela „Godina Boţje Riječi“ koju su proglasili biskupi Biskupske konferencije BiH na svom 78. redovitom zasjedanju odrţanom 13. i 14. srpnja 2020. godine u Banjoj Luci. „Godina Boţje Riječi“ započela je danas, 30. rujna 2020. godine, na liturgijski spomendan sv. Jeronima i završit će na isti dan 2021. godine.
Za središnju proslavu otvaranja „Godine Boţje Riječi“ biskupi Biskupske konferencije BiH odabrali su Bosansko Grahovo, budući da se prema jednoj od ozbiljnih znanstvenih teorija, rodno mjesto sv. Jeronima – Stridon, nalazilo na području današnjeg Grahovskog polja.

Proslava je započela prigodnim programomu 10 sati koji je upriličen u prostorijama Hrvatskoga kulturno-obrazovnog centra „Juraj Gospodnetić“ u selu Korita, gdje je upravitelj ţupe Bosansko Grahovo, don Damir Klečina, pozdravio sve prisutne i poţelio im srdačnu dobrodošlicu. U ime Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj
Gospodnetić“, nazočnima se takođerobratio i predsjednik ove Udruge, Krešimir Saric, koji je govorio o simboličkom značenju sela Korita za općinu Bosansko Grahovo. Sarić je naglasio kako je u ovom selu posvećena kapela u čast sv. Jeronima, a nedavno su u ţupnoj crkvi u Bosanskom Grahovu postavljeni i vitraji akademskog slikara na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, doc. dr. art. Svetislava Cvetkovića, od kojih jedan prikazuje lik ovoga sveca. Na kraju programa stručno predavanje o sv. Jeronimu odrţao je profesor patrologije i kršćanskog nauka na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu prof. dr. Josip Kneţević.

Svečano Euharistijsko slavlje u dvorištu ţupne crkve Sv. Ilije Proroka u selu Obljaj predvodio je predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, nadbiskup metropolit vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s drugim biskupima i svećenicima. Obraćajući se okupljenim vjernicima u svojoj je propovijedi kardinal Puljić, među ostalim, naglasio i jasnu poruku Biskupske konferencije BiH za “Godinu Boţje Riječi” – da je 1600. obljetnica smrti sv Jeronima, koji je 420. godine umro u Betlehemu, neposredan povod da Crkva, po uzoru na Sv. Jeronima, u svom dušobriţništvu kroz narednu godinu s još većim marom i poboţnošću širi, čita i razmatra Boţju poruku sadrţanu u Svetom Pismu.

Nakon Svete mise snimljena je milenijska fotografija svih nazočnih biskupa, svećenika i vjernika s likom Sv. Jeronima, poznatog hrvatskog fotografa Šime Strikomana. Otvorenju „Godine Boţje Riječi“ i proslavi 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima u Bosanskom Grahovu nazočili su predsjednik Vlade Hercegbosanske ţupanije, Ivan Jozić i ministri u Vladi HBŢ.

Organizatori proslave su ţupa Sv. Ilije proroka Bosansko Grahovo i Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ Bosansko Grahovo.

Povezani članci

Ostanite povezani

6,520FansLike
5,010SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
6 ° C
6 °
6 °
93 %
0.5kmh
20 %
Sub
21 °
Ned
21 °
Pon
19 °
Uto
21 °
Sri
21 °

NAJNOVIJE VIJESTI

Njemačka cijelu Hrvatsku stavila na crvenu listu

Njemačka vlada je u petak na preporuku središnjeg epidemiološkog instituta Robert Koch cijelu Hrvatsku stavila na listu epidemiološki rizičnih područja.

SKB Mostar nastavlja procedure za onkološke, neodložive i hitne pacijente

Sveučilišna klinička bolnica (SKB) Mostar priopćila je kako nastavlja obavljati sve dijagnostičke, terapijske i operativne procedure i postupke za sve onkološke bolesnike...

ALARMANTNO U HNŽ-u: 273 novozaražene osobe, čak 184 u Mostaru

U Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar tijekom jučerašnjeg dana preminule su tri osobe: žena iz Mostara rođena 1944. godine,...

HRVATSKA: 2772 novozaražene osobe, 20 preminulih

U posljednja 24 sata zabilježena su 2772 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 15.106....