Vatikan smanjuje troškove zbog pandemije

Sveta Stolica planira smanjiti svoje troškove pošto je zbog pandemije koronavirusa zatvoren glavni izvor njezinih prihoda, Vatikanski muzeji, piše talijanski dnevnik Il Fatto Quotidiano.

Zatvaranje Vatikanskih muzeja koje na godinu posjeti oko 6 milijuna turista, 9. ožujka, težak je udarac za financije najmanje države svijeta, navodi list.

Mjera je na snazi do 3. svibnja u okviru prevencije širenja koronavirusa, a predviđa i zatvaranje Trga i Bazilike svetog Petra.

Iz dokumenta koji je sastavio predsjednik guvernorata Vatikana, kardinal Giuseppe Bertello i koji je Fatto Quotidiano, tvrdi potonji, dobio na uvid, vidi se da se planira “drastično smanjenje troškova konzultacija”, “otkazivanje, gdje je to moguće, ugovora o radu na određeno vrijeme” i “obustava promidžbe i novog zapošljavanja”.

Razmišlja se i o ukidanju prekovremenog rada, osim iz važnih institucionalnih razloga.

U Vatikanu uz papu Franju živi oko 70 kardinala, papa emeritus Benedikt XVI., 300 članova diplomatskog zbora, 50 svećenika i redovnika, švicarska garda i pedesetak zaposlenika s obiteljima.

Usto se otkazuju konferencije, izložbe i kongresi planirani u 2020. te sva poslovna putovanja i ulaganja u nekretnine. Na zahtjev pape Franje osnovano je stručno povjerenstvo koje će pripremiti “djelotvorne i kreativne” odgovore na izazove u svijetu što ih je donio koronavirus.

Drugo povjerenstvo će promišljati na temu društva i svijeta nakon covida-19. Njime će predsjedati pročelnik Dikasterija za promicanje cjelovitog ljudskog razvoja, kardinal Peter Turkson.

U pismu koje je u nedjelju poslao ‘narodnim pokretima’ (okupljaju pripadnike starosjedilačkih naroda, beskućnike i ostalu sirotinju) diljem svijeta, Sveti Otac je predložio “univerzalni dohodak za sve koji su odbačeni” jer “siromasi i svi koji su isključeni iz društva plaćaju i platit će najveći danak” pandemiji, napisao je.

Please follow and like us: