21.9 C
Mostar
Petak, 24 ožujka, 2023

Zajednički susret HBK i BK BiH koji skrbe za vjernike u iseljeništvu

Radiotelevizija Herceg-Bosne

Članovi Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, koje zajednički skrbe za hrvatske vjernike u iseljeništvu, održali su u ponedjeljak 25. godišnje zajedničko zasjedanje.

Na susretu je rečeno da je hrvatska inozemna pastva trenutno organizirana u 183 grada širom svijeta i da u njima djeluje 184 svećenika, od kojih 55 biskupijskih i 129 redovničkih iz Crkve u Hrvata, prema izvješću Dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu za 2022.

Biskupi su naglasili da je i dalje neophodna pastoralna skrb za članove njihovih biskupijskih zajednica koji su iz raznih razloga napustili svoj rodni kraj, kao i da se, nažalost, nastavlja iseljavanje iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Bilo je također riječi o Papinskom hrvatskom zavodu sv. Jeronima u Rimu gdje trenutno boravi 22 svećenika na poslijediplomskom studiju iz raznih biskupija Crkve u Hrvata.

Posebna je pažnja posvećena akciji Hrvatskog Caritasa pod naslovom „Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini“ koja se provodi od 2007., a ove godine održat će se od 5. do 12. ožujka. 

Članovi HBK i BK BiH upoznati su i s pojedinostima ovogodišnjeg središnjeg obilježavanja spomena na Bleiburšku tragediju koja će se, pod pokroviteljstvom HBK-a i u organizaciji Zagrebačke nadbiskupije, održati 13. svibnja u Macelju.

Osim mise zadušnice za sve žrtve u Macelju, bit će slavljena misa i u bleiburškoj župnoj crkvi, 12. svibnja. Također će biti upriličena komemoracija na Mirgoju u Zagrebu, 13. svibnja, stoji, uz ostalo, u priopćenju sa skupa kojim su predsjedali predsjednik HBK Dražen Kutleša i predsjednik BK BiH Tomo Vukšić.

Povezani članci

Ostanite povezani

13,293FansLike
822FollowersFollow
20,000SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
vedro
21.9 ° C
21.9 °
21.9 °
37 %
4.1kmh
0 %
Pet
19 °
Sub
19 °
Ned
18 °
Pon
13 °
Uto
9 °

NAJNOVIJE VIJESTI