5 C
Mostar
Srijeda, 27 siječnja, 2021

​Županijski sud Tuzla smanjio kaznu Vesni Švancer

Županijski sud Tuzla donio je osuđujuću pravosnažnu presudu za bivšu dopredsjednicu Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Vesnu Švancer (49) iz Zenice, zbog krivičnog djela udruživanje radi činjenja krivičnih djela počinjenog u sticaju sa krivičnim djelima zlouporaba položaja i ovlasti i prevara i izrekao joj jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 1 mjesec.

Također, Švancer je izrečena i sigurnosna mjera zabrane obavljanja svakog poziva, djelatnosti ili dužnosti u zastupničkim i izvršnim tijelima vlasti, javnim ustanovama ili poduzećima u BiH u vremenu od 2 godine, te joj se oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelima u iznosu od oko 11.500 KM i utvrđuje obveza da jednom od oštećenih vrati oko 5.000 KM štete.

Županijski sud Tuzla je pravosnažnom presudom preinačio prvostupanjsku presudu Općinskog suda Tuzla kojom joj je ranije izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od 2 godine i 6 mjeseci i navedena mjera zabrane obavljanja poziva ili dužnosti u trajanju od 10 godina.

Podsjećamo, optužnicom ovog Tužiteljstva se Švancer teretila da je formirala udruženje, u kojem su bili Azra Džafić i još neke njima poznate osobe, kako bi u postupku dodjele i isplate nepovratne pomoći građanima i neprofitnim organizacijama u FBiH iz planiranih sredstava proračuna Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, uvjetovali iste da im vrate veći dio isplaćenih sredstava.

Tako su Švancer i drugi članovi udruženja u vremenu od ožujka 2016. do travnja 2018. godine u Sarajevu, Visokom, Tuzli i Koraju, vodeći se osobnim interesima, a ne interesima službe i građana FBiH i suprotno Poslovniku Parlamenta FBiH, kontaktirali građane i neprofitne organizacije, te obećavali, a Švancer i isplaćivala, nepovratnu pomoć u manjim iznosima, a većinu sredstava korisnici su vraćali Švancer ili članovima udruženja.

U optužnici je navedeno kako je Švancer, kao organizator udruženja, odobrila ukupno devet isplata korisnicima pomoći, u pet situacija građanima i u četiri neprofitnim organizacijama, koji su, uvjetovani od članova udruženja ili same Švancer, znatan dio isplaćenih sredstava njima i vratili.

Povezani članci

Ostanite povezani

7,520FansLike
85FollowersFollow
6,570SubscribersSubscribe

VRIJEME

Mostar
blaga naoblaka
5 ° C
5 °
5 °
63 %
3.1kmh
12 %
Sri
4 °
Čet
6 °
Pet
8 °
Sub
10 °
Ned
11 °

NAJNOVIJE VIJESTI