Četvero optuženih zbog nasilja i pljačke ilegalnih migranata, dvojica su iz Mostara

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine danas je podignulo optužnicu protiv dvoje državljana Tunisa i dvojice državljana BiH zbog pljačke i fizičkog nasilja te krijumčarenja ilegalnih migranata, potvrdilo je tužiteljstvo sa sjedištem u Sarajevu.

Optuženi su Tunižani Tarek Oueslati (35), koji je sada u pritvoru u BiH, i Mariem Sifi (20), koja je također u BiH, a izrečene su joj mjere zabrane napuštanja te zemlje. Alen Fale (29) i Belmin Škaljić (20), obojica iz Mostara, također su obuhvaćeni optužnicom za trgovinu ljudima.

U optužnici je navedeno da je potkraj prošle godine Oueslati kontaktirao državljane Maroka koji su nezakonito boravili u BiH te im obećao da će ih za novčanu naknadu prokrijumčariti u Sloveniju.

Od svakog ilegalnog migranta za tu je uslugu tražio 1500 eura. Skupinu migranata zatim je, u dogovoru sa Škaljićem i Faleom, koje je predstavio kao vozače, odveo na područje Podveležja. Umjesto obećanog prijevoza preko granice, migrante su brutalno pretukli i opljačkali te ih ostavili na pustom predjelu, gdje su ih poslije pronašli policajci.

Mariem Sifi optužena je da je, u suradnji s ostalom trojicom optuženika, koristila kodove iz mobilnih telefona otetih od žrtava kako bi podizala novac koji je na njihovo ime poslan elektroničkim transakcijama.

Četvero optuženih sada se tereti da su iskorištavali ilegalne migrante kako bi pribavili protuzakonitu imovinsku korist te počinjenjem kaznenog djela ugrozili zdravlje i sigurnost krijumčarenih osoba.

Please follow and like us: